BiH
0

Skuplja školarina na Banjalučkom univerzitetu

FENA
Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku kojom se ujednačavaju školarine na oba univerziteta u tom bh. entitetu koja će se kretati od 700 do 1.000 KM, saopćila je podpredsjednica Vlade Jasna Brkić.

Na Banjalučkom univerzitetu do sada je cijena bila u rasponu od 400 do 1.000 KM, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 700 do 1.000 KM.

U RS-u će se u novu školsku godinu upisati 6.916 studenata na 75 studijskih programa, od čega će 3.390 biti studenati Banjalučkog univerziteta, dok će Visoka medicinska škola u Prijedoru upisati 180, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju 100 studenata.

Brkić je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a kazala da su odobreni interventni iznosi Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe RS-a od oko 93.000 KM i namijenjeni za rješavanje problema izbjeglica i raseljnih osoba, odnosno za rješavanje problema interno raseljenih osoba i za finansiranje povratka u Federaciju BiH.

Entitetska vlada je utvrdila danas Prijedlog zakona o lizingu, Nacrt zakona o republičkim robnim rezervama, a razmatrana je i informacija o mogućnostima korištenja i promocije razvoja solarne energije, te podržala realizaciju pilot-projekta španske agencije za međunarodnu saradnju u vezi s ovim pitanjem.

Brkić je kazala da je Vlada "svjesna potencijala" koje ima u oblasti energetike, te da je poznato da se koristiti samo 30 posto vodopotencijala za proizvodnju električne energije, a podržava i mogućnosti koje se pružaju u oblasti solarne energije.