Valentin Inzko
0

"Skup u Sarajevu će dati novu dinamiku približavanju EU"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Ministarska konferencija "Evropska unija (EU) - zapadni Balkan", koja će biti održana 2. juna u Sarajevu, pružit će novu dinamiku približavanju zemalja zapadnog Balkana EU, ocijenio je u izjavi Srni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je istakao da se ova dinamika djelimično izgubila posljednjih godina.

"Naravno, tu su bila i druga žarišta kao što su Irak i Afganistan. Deset godina nakon Zagrebačkog samita ovaj skup će dati procesu približavanja zapadnog Balkana EU jednu novu i važnu dinamiku", naglasio je Inzko.

Govoreći o završnom dokumentu sa ovog skupa, visoki predstavnik je istakao da bi volio da u njemu bude što više pozitivnih poruka.

"To je ipak u rukama španskog predsjedništva EU koje na tome radi, ali bih želio da bude što više pozitivnih sadržaja", dodao je Inzko.

Ambasador Španije u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin ocijenio je da je predstojeća konferencija "EU - zapadni Balkan" pravi trenutak da međunarodna zajednica pokaže volju za bolju budućnost BiH i zapadnog Balkana.

"Vrijeme je da svi zajedno vidimo šta je urađeno nakon samita u Zagrebu, održanog prije deset godina i šta mora biti urađeno u narednom periodu, te da uvidimo kakve uspjehe i greške smo imali i kako možemo unaprijediti proces približavanja dijela ovog regiona EU", istakao je San Martin.
Na skupu u Sarajevu će, osim 27 zemalja članica EU i svih zemalja zapadnog Balkana, učestvovati i delegacije zemalja-gostiju: SAD, Turska i Rusija, te međunarodnih organizacija - Vijeća Evrope, OEBS, NATO, UNMIK, kao i Vijeća za regionalnu saradnju.