Alija Behmen
0

"Skup u Dobrovoljačkoj bi da redefiniše opsadu Sarajeva"

FENA
"Nema pregovora o činjenicama. Višegodišnja istraga Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu utvrdila je da se u Dobrovoljačkoj ulici nije dogodio ratni zločin. I pored ograničenih ovlasti koje imam, neću dopustiti da tokom mog mandata započne redefinicija i reinterpretacija opsade Sarajeva, najduže u istoriji ratovanja", naveo je danas kao jedan od razloga podnošenja zahtjeva za zabranu obilježavanja događaja u Dobrovoljačkoj ulici gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Behmen je na konferenciji za medije u Sarajevu na kojoj novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, pročitao svoje razloge i motive zbog kojih je danas ministru unutrašnjih poslova KS-a uputio zahtjev da zabrani održavanje spomenutog skupa. Taj je skup najavio za 3. maj Pododbor za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Navodeći uvjerenje da je najavljeni skup smišljen i dizajniran da izazove nasilje, Behmen je istaknuo da ne može stajati po strani i šutjeti dok se to dešava.

"Građani Sarajeva 2. i 3. maja su se odbranili od napada strane vojne sile prisutne na teritoriji međunarodno priznate Republike BiH. Pristanak na održavanje ove manifestacije bio bi upravo ono što organizatori ovog skupa hoće - da ponovo pregovaramo o činjenicama", mišljenja je on.

Gradonačelnik također smatra da je skup dio organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na BiH i zločinima počinjenim na njenom teritoriju i nad njenim građanima. U tom je kontekstu skup, kazao je, nastavak kampanje koja je počela hapšenjem Ilije Jurišića, pokušajem kriminalizacije odbrane Tuzle i hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

"Da je riječ o iskrenoj želji da se iskaže poštovanje prema nevinim civilima srpske nacionalnosti ubijenim u opkoljenom Sarajevu, ja bih se kao gradonačelnik pridružio tome", također je jedan od razloga koje je Behmen naveo u obrazloženju.

Sigurnost je Behmen istakao kao posljednji razlog njegovog zahtjeva za zabranu održavanja skupa. Istakao je da je kao gradonačelnik, u svjetlu nedavnih događaja, dužan skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije tog događaja.

On smisao najavljenog skupa vidi u narušavanju sigurnosti grada Sarajeva, građana i posjetilaca grada.

U konačnici je potcrtao da su sadržaj njegovog zahtjeva ministru unutrašnjih poslova KS-a u potpunosti podržali premijer KS-a Besim Mehmedić i načelnici četiri gradske općine.