BiH
18

Skup podrške makedonskim demonstrantima u Sarajevu: Dođite naoružani crvenim ružem

Klix.ba
Grupa studenata iz Sarajeva je pozvala građanke i građane Sarajeva na mirno okupljanje kao znak solidarnosti sa demonstrantima koji trenutno protestuju u Makedoniji.

Preko Facebook stranice "Skup podrške demonstrantima u Makedoniji", studenti su pozvali građane da se u ponedjeljak, 25. maja, u 18 sati okupe u Velikom parku, gdje će govoriti makedonski aktivisti.

Poljubac je postao simbol protesta u Makedoniji otkako je slika Jasmine Golubovske kako ljubi policijski štit postala viralni hit u svijetu.

"Crveni ruž nosim samo u slučaju kad trebam popraviti umoran izgled od sistemskog gušenja slobode", izjavila je Golubovska.

U pozivu stoji da svi građani dođu naoružani crvenim ružem, te da će Veliki park biti prigodno obilježen novim "mjestima za poljupce".

"Vaše prisustvo će pokazati da širom Balkana vjerujemo u moć civilnog društva da proizvede promjene!", navode sarajevski studenti.

U Skoplju su 17. maja počeli do sada najveći antivladini protesti sa oko 50.000 učesnika, od kojih su mnogo odlučili čak i da kampuju ispred Vlade. Ovo nisu prvi protesti, ali su najvažniji do sada jer će se nastaviti sve dok ne dođe do promjene vlasti.

Poruka skupa u Sarajevu nije podrška bilo kakvoj određenoj političkoj opciji, nego ljudima Makedonije koji su nas podsjetili da se u demokratiji lideri mogu birati svaki dan, a ne svake četiri godine.