Sarajevo
0

Skromno obilježen Svjetski dan borbe protiv pušenja

Piše: Jasenko Korjenić
Foto: J. Korjenić/Sarajevo-x.com
Svjetski dan borbe protiv pušenja obilježen je danas uličnom akcijom ispred sarajevske Katedrale. Zbog kišnih padavina akcija nije provedena u punom intenzitetu, pa su volonteri tek malobrojnim građanima koji su se zatekli u blizini štanda podijelili promotivni materijal.

U akciji su učestvovali i učenici osnovnih škola sa svojim radovima o temi borbe protiv pušenja.

Organizatori ulične akcije bili su Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Fondacija Fami, Ministarstvo zdravstva FBiH, Sarajevo zdravi grad, Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš, NarkoNE, osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević, Porodice ef. Ramić i Kovačići.

Na Svjetski dan borbe protiv pušenja treba podsjetiti da više od pet miliona ljudi svake godine umre od posljedica pušenja - što je više nego od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

U Federaciji BiH, slično drugim zemljama u istočnom dijelu evropskog regiona, pušenje predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, podatak je Službe za promociju zdravlja Federalnog zavoda za javno zdravstvo u povodu Svjetskog dana bez duhanskog dima, 31. maja.

U odnosu na prevalencu pušenja, rezultati skorije urađenih istraživanja u FBiH pokazuju da ima 37,6 posto stalnih pušača u starosnoj grupi 18-65 godina, od čega je 29,7 posto žena i 49,2 posto muškaraca.

Da je pušenje, zajedno s drugim ovisnostima, među školskom djecom i mladima jedan od značajnih zdravstvenih problema u FBiH, pokazuju brojna istraživanja, po kojima je evidentirano oko 14 posto trenutnih pušača, od čega je 11 posto djevojčica i oko 17 posto dječaka.