BiH
0

Škotski naučnici otkrivaju nove informacije o Zemlji i Marsu

Klix.ba
Škotski naučnici pokušavaju razviti sofisticiranu tehnologiju koja će nam pomoći da otkrijemo da li postoji život na Marsu i kako se život razvijao na Zemlji.

Stručni tim geologa i bioinžinjera nastoji identificirati biomolekule u vodi koje su bile zarobljenje u stijenama milionima, pa čak i milijardama godina, kako bi pronašli dokaze ranijeg života. "Ukoliko se ova tehnologija pokaže uspješnom, moći ćemo prikupiti nove informacije o historiji života na Zemlji, a kasnije i na drugim planetama. " - izjavio je Dr.John Parnell sa Aberdeen's Geology Univerziteta i Petroleum Geology Department-a na jučerašnjoj press konferenciji.

Naučnici sa Univerziteta u Glasgowu pomoći će Parnellu i njegovim kolegama tokom ovog trogodišnjeg projekta. Glavni cilj projekta jeste ispitati sastav najstarijih stijena na Zemlji i analizirati kamenje prikupljeno na Marsu. Parnell je također izjavio kako će tim nastojati pojednostaviti korištenu tehniku kako bi se mogla ponovo koristiti u svemirskim letjelicama koje će putovati na druge planete.