BiH
25

Škotska ministrica Sturgeon: Prijatno sam iznenađena toplinom s kojom u BiH govore o mojoj zemlji

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se u rezidenciji britanskog ambasadora Edwarda Fergusona sa prvom ministricom Škotske Nicolom Sturgeon, koja boravi u posjeti našoj zemlji.

Zahvalio na dosadašnjoj značajnoj prijateljskoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. evropskih i euroatlanskih integracija. Rekao je da je vidljivo da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike UK i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i Evropske unije.

Zvizdić se zahvalio na sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici u organizaciju britanskog nevladinog udruženja "Remembering Srebrenica".

Ministrica Surgeon je rekla da je ove godine četvrti put zaredom obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice u Londonu i drugim gradovima širom UK, kojem je prisustvovao veliki broj visokih zvaničnika.

Zvizdić je upoznao prvu ministricu Sturgeon sa aktuelnom situacijom u BiH i sa stepenom realizacije ciljeva iz reformske agende. Rekao je da je u protekloj sedmici finaliziran mehanizam koordinacije i da je uspostavljanjem ovog tijela ispunjen završni uslov koji će Bosni i Hercegovini omogućiti dobijanje pozitivnog mišljenja od strane EU i početak pripreme upitnika za BiH.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da evropski put sada ne može biti zaustavljen.

Tokom susreta Sturgeon je izjavila: "Veoma mi je drago što sam posjetila Bosnu i Hercegovinu gdje sam dočekana sa srdačnom dobrodošlicom. Iako su naše dvije zemlje geografski udaljene, prijatno sam iznenađena toplinom sa kojom mnogi u Bosni i Hercegovini govore o Škotskoj. Škotska ima dugogodišnje veze sa Bosnom i Hercegovinom, a tokom sukoba devedesetih Škotska je pružala pomoć i podršku onima kojima je bila potrebna. Današnji i jučerašnji susret je doprinio boljem razumijevanju napretka ostvarenog u Bosni i Hercegovini proteklih godina, kao i budućih prioriteta zemlje. Željela bih vidjeti na koji način možemo iskoristiti sjećanje na ono što se događalo devedesetih kako bismo pomogli borbi protiv netolerancije i mržnje bilo gdje na svijetu".

Predsjedavajući Zvizdić i ministrica Sturgeon su razgovarali i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i složili se da postoji prostor za unapređenje saradnje u narednom periodu.