BiH
0

Škorpioni: Završna riječ tužioca Markovića

FENA
Na suđenju petorici pripadnika "Škorpiona", zamjenik tužioca za ratne zločine Nebojša Marković u svojoj završnoj riječi istakao je u utorak da je nesumnjivo utvrđeno da su optuženi izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marković je predložio da sud optužene oglasi krivim i osudi na kaznu po zakonu, uzimajući u obzir sve okolnosti i pojedinačne uloge i doprinose u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Slobodan Medić, Pera Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić terete se da su jula 1995. na mjestu zvanom Godinjske bare u blizini Trnova u BiH ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice.

Marković je naglasio da je "prvi put i domaća i međunarodna javnost imala priliku da na svima poznatom snimku prati sve najvažnije detalje pod kojima se ovaj zločin odigrao".

Prema njegovim riječima, u toku sudskog postupka prikupljeni su brojni dokazi, a, prema ocjeni tužilaštva, može se izvesti jasan zaključak da su "Škorpioni" bili paravojna jedinica, oružana formacija koja je morala da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava i da je u konkretnom slučaju izvršen ratni zločin.

Marković je rekao da su "Škorpioni" bili isključivo podređeni svom komandantu, optuženom Slobodanu Mediću, koji je odlučivao ko će u jedinicu biti primljen, ko otpušten, ko će koju dužnost obavljati...

Kada su odlazili na ratišta u BiH, naredbu o tome su dobijali iz Vukovarskog korpusa i tamo bili potčinjeni komandi Vojske Republike Srpske Krajine (RSK), rekao je on.

Marković je naglasio da se može zaključiti da su "Škorpioni" bili klasičan primjer paravojne formacije.

"S obzirom na činjenicu da na ratištima u BiH jedinica nije djelovala samostalno, već u sastavu vojske Republike Srpske, a imajući u vidu da su svi optuženi, a i ostali pripadnici jedinice koji su išli na 'teren', kako se to u žargonu nazivalo, služili vojni rok u JNA bila su im poznata pravila koja se naređenja moraju izvršiti, a koja ne", rekao je Marković.

Nesumnjivo je da su "kritičnom prilikom" povrijeđena pravila međunarodnih propisa koji su "inkorporirani u naše krivično zakonodavstvo", kazao je Marković, javio je Tanjug.

Prema mišljenju Markovića, sud mora uzeti u obzir otežavajuće okolnosti za optužene - da su ubili mlade ljude i djecu, od kojih je Safet Fejzić na dan strijeljanja imao 17 godina i šest mjeseci, Azmir Alispahić 16 godina i devet mjeseci, Dino Salihović samo 16 godina i 20 dana, a koji nijednim svojim postupkom nisu dali povoda da se sa njima tako postupi.