Obilježavanje Dana nezavisnosti
11

Skoro hiljadu zvanica proslavilo 236. rođendan SAD-a

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U krugu zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH), uz prisustvo više od 850 zvanica obilježen je Dan nezavisnosti SAD-a.

Nakon intoniranja naše i himne SAD-a gostima se obratio ambasador Patrick S. Moon koji se u svoje i ime supruge i osoblja Američke ambasade zahvalio gostima na dolasku na proslavu 236. rođendana SAD-a.

Moon je iskoristio priliku da se podsjeti na rad Ambasade u proteklih godinu dana.

"Pored čišćenja ogromnih količina snijega, osoblje moje ambasade i ja smo imali jako puno posla u proteklih godinu dana. Podržavali smo nastojanja da BiH postigne napredak ka članstvu u EU i NATO savez. Ali, kao što vam je poznato, puno je posla ostalo da se uradi. Mogu vam reći da SAD ostaju čvrsto opredijeljene da pomognu vašoj zemlji da postigne ove ciljeve i pozivam vas da kroz zajednička nastojanja, koja su neminovna, ubrzate reformski proces u mjesecima koji su pred nama. Štaviše, zemlji su potrebna brza, provodiva rješenja za trenutni zastoj koji blokira rekonstruiranje federalnih i bh. vlasti, kako bi se BiH vratila na pravi kolosijek. Ova rješenja moraju biti u skladu s ustavnim odredbama", rekao je Moon.

On se dotakao i ekonomskih aktivnosti podsjetivši da je Ambasada SAD-a podržala Federalnu tržišnu inspekciju u nastojanjima da osigura da vladine agencije i privatne kompanije koriste licencirani softver, što lokalnoj softverskoj industriji donosi korist, a svijetu pokazuje da je BiH zemlja koja provodi svoje zakone.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da su ove godine SAD investirale gotovo 50 miliona dolara pomoći BiH u razne projekte s ciljem unapređenja obrazovanja, zbližavanja mladih s obje strane entiteske linije, obuke novinara i osnaživanja žena", kazao je Moon u svom govoru.

Ambasador je podsjetio da je cilj broj jedan SAD-a "da pomognemo BiH da postane članica EU i NATO saveza". Moon je iskoristio priliku i da da prijateljski savjet političarima u našoj zemlji.

"Počnite slušati šta vam govore ovi mladi ljudi ili će oni sigurno preuzeti vaš posao i to prije nego što bi se moglo očekivati", rekao je Moon.

Na kraju govora, Moon je posebno pozdravio svog zamjenika Johnatana Moorea, koji se vraća u Washington gdje će rukovoditi Uredom za Balkan u State Departmentu.

Proslavi Dana nezavisnosti prisustvovao je veliki broj članova javnog i političkog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji.