Republika Srpska
0

Skoro 60.000 ljudi traži otpremnine zbog otkaza tokom rata

FENA
U Republici Srpskoj do sada je podneseno 58.480 zahtjeva za otpremnine osobama koje su ostale bez posla u ratnom periodu, a koje, ako ispunjavaju zakonske uvjete i ovisno o godinama staža, imaju pravo na otpremninu od 1,3 do tri prosječne netoplaće u RS-u iz prethodnog mjeseca u odnosu na mjesec isplate otpremnine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Rade Ristović saopćio je na pres-konferenciji, nakon sjednice entitetske vlade, da je od podnesenih zatjeva dosad riješeno 13.085, od čega je pravo na otpremninu priznato za 6.533 zahtjeva.

Otpremnine su već isplaćene za njih 3.844, po osnovu pravosnažnih rješenja, u iznosu od 6.849.948 KM.

Entitetska vlada je danas razmatrala i informaciju o socijalnom zbrinjavanju radnika koji ostaju bez posla u procesu stečaja, likvidacije i privatizacije u RS-u, za šta je od 2004., kada je pokrenut ovaj projekt, dosad izdvojila više od 124 miliona KM za uplatu doprinosa i povezivanje staža.

"Ovim projektom je zbrinuto 39.144 radnika iz 223 preduzeća“, rekao je Ristović.

Precizira da je samo u prošloj godini za te namjene izdvojeno više od 30 miliona KM za 35 preduzeća i 6.518 radnika.

Zbrinjavanje tih radnika nastavlja se i u ovoj godini, za šta je budžetom osigurano oko 10 miliona KM.

Na današnjoj sjednici Vlade RS-a razmatrano je i zapošljavanje pripravnika s visokom stručnom spremom, po projektu započetom 2007., a po kojem se u ovoj godini planira zapošljavanje oko 500 mladih diplomiranih stručnjaka koji su prijavljeni Zavodu za zapošljavanje.

Dosad je za ovaj projekt izdvojeno 4.958.040 KM, u čemu Vlada RS-a učestvuje sa 60 posto, a sa 40 posto poslodavci koji zapošljavaju visokoobrazovane pripravnike.

"U ovoj godini proritet ćemo dati prerađivačkoj i metalskoj industriji i svim onim granama koje su danas neophodne za razvoj ukupnog poslovnog ambijenta“, rekao je Ristović.

Ristović je najavio da će Zavod za zapošljavanje RS-a uskoro raspisati javni poziv firmama za ovogodišnje zapošljavanje po tom projektu, navodeći da trenutno na evidenciji ima oko 2.700 mladih visokoobrazovanih kadrova.

On je naveo da je u dosadašnjoj provedbi ovog projekta, oko 90 posto mladih koji su prošli ovaj proces, uspjelo da zasnuje i stalni radni odnos, uključujući 1.200 mladih koji su to ostvarili u prošloj godini.

Minimalna netoplaća tih pripravnika u ovoj godini iznosit će 551,61 KM, što je 70 posto prosječne netozarade u RS-u.