BiH
3

Školu plivanja završilo 99 osnovaca iz Općine Centra

Klix.ba
Općina Centar je u saradnji sa Javnom ustanovom "Centar za sport i rekreaciju" i ove godine uspješno organizovala besplatnu Ljetnu školu plivanja za učenike 11 osnovnih škola sa svog područja.

Cilj projekta, čiju realizaciju je finansirala Općina Centar sa 10.000 KM, je da omogući djeci da tokom ljetnog raspusta slobodno vrijeme iskoriste za sportske aktivnosti – nauče plivati i unaprijede osnovne elemente i tehnike plivanja.

Školom plivanja je bilo obuhvaćeno 99 osnovaca uzrasta od trećeg do šestog razreda, a odabir učenika je izvršen putem osnovnih škola. Časovi plivanja održani su na Olimpijskom bazenu "Otoka" uz stručno vodstvo nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Škola se održavala u tri smjene: prva od 18. do 22. juna sa 38 učenika, zatim druga od 25. do 29. juna koju je pohađalo 29 djece i posljednja, treća smjena koja je trajala od 2. do 6. jula 2012. godine za 32 osnovca. Djeca su pohađala časove plivanja pet dana u sedmici po dva sata, gdje im je bio obezbijeđen i prevoz.

Mnogi od njih su napravili prve plivačke pokrete, prvo uz korištenje pomoćnih rekvizita a potom uspješno savladali osnovne tehnike plivanja.