BiH
672

Školsko zvono donosi radost: Đaci, sretna vam nova školska godina

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nova školska godina 2016/2017. u većem dijelu Bosne i Hercegovine počinje danas. Učenici se nakon ljetnog raspusta vraćaju u školske klupe, a neki će se tek upoznati sa školskim obavezama.

Od 1. septembra nastava počinje u pet kantona i to u Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, dok je za prvi dan škole u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Kantonu 10 te Hercegovačko-neretvanskom planiran za ponedjeljak, 5. septembar, dok će prvačići će u ovim kantonima u klupe sjesti 12. septembra.

Na području KS donesene su brojne novine, pogotovo u oblasti osnovnog obrazovanja, dok školarci, ali ni roditelji u RS-u neće pretrpjeti nikakve dodatne promjene.

Uvedene su i značajne promjene kada je u pitanju osnovno obrazovanje u Kantonu Sarajevo koje se očituje u uvođenju dva nova predmeta za učenike prvih razreda.

Prvačići u KS-u će ove godine pored dodatnog jednog časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja sedmično, dobiti i predmete engleskog jezika kao i informatike, kojima se želi buduće generacije obrazovati za moderno doba i civilizacijske izazove.

Još jedna odluka koja se tiče početka nove školske godine donijelo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, a radi se o intoniranju himne početkom školske godine kao i novog polugodišta.

Roditelji će i ove godine biti na mukama kada je u pitanju izdvajanje novca za udžbenike, kao i za svu ostalu potrebnu opremu za školarce.

Dosadašnje cijene udžbenika trebale bi se zadržati i ove godine. Cijena kompleta udžbenika za osnovnu školu se u zavisnosti od razreda kreće između 40 i 140 KM, dok će roditelji za srednjoškolce morati izdvojiti od 180 do 190 konvertibilnih maraka. Na području RS-a cijene udžbenika su nepromijenjene godinama.

U manjem bh. entitetu u osnovne škole ove godine upisano je 13 učenika manje nego u prethodnoj.

Kada su u pitanju srednje škole, najpopularniji izbor školaraca ove godine bila je Medicinska škola, dok je u gimnazije upisan jedan razred manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Na području Brčko Distrikta školska godina počinje također u ponedjeljak, 5. septembra.