BiH
412

Školsko zvono donosi radost: Đaci, sretna vam nova školska godina

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U 75 osnovnih i 39 srednjih škola na području Kantona Sarajevo jutros se oglasilo školsko zvono kojim je označen početak nove školske godine. Školski objekti su u vrijeme raspusta pripremani i uređivani, u smislu krečenja, molerskih i stolarskih te drugih vrsta radova, sve da bi učenici imali što bolje uvjete za rad.

"Sve je spremno za početak nove školske godine. Popravni ispiti su završeni i u osnovnim i u srednjim školama, a toj djeci se izdaju svjedočanstva kako bi se mogla upisati u naredni razred. Nakon ljetnog raspusta nastavnici su se vratili na radna mjesta", kazala je Stručna saradnica u Ministarstvu obrazovanja KS Lamija Husić.

Prethodnih dana učenici i njihovi roditelji su u sklopu organiziranih akcija na više lokacija mogli razmjenjivati udžbenike. No, i pored ovakve akcije koja za cilj ima rasteretiti kućni budžet, za potpuno opremanje jednog školarca bilo je potrebno izdvojiti sredstva koja su često veća i od prosječne plate u KS.

Svi prvačići na području KS dobit će nove udžbenike i to je praksa koja se ponavlja već osmu godinu zaredom. Koncipirani su kao radni udžbenici, a uz dio iz kojeg uče sadrže i dio koji se popunjava, zbog čega nije praktično da ih vraćaju. 

Besplatne udžbenike dobit će i učenici koji upisuju šesti i sedmi razred osnovne škole iz kategorija romskih porodica, porodica u stanju socijalne potrebe i porodica u kojima se školuje troje i više djece. 

Nastava u prvom polugodištu u ovoj školskoj godini trajat će do 31. decembra, kada za učenike počinje četverosedmični zimski raspust.

Nastava danas počinje i u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Posavskom kantonu. U ostalim kantonima, kao i u RS-u, nastave će počinje sljedećeg ponedjeljka. Prosvjetni radnici iz Unsko-sanskog kantona najavili su štrajk pa je neizvjesno kada će u školske klupe sjesti učenici iz ovog kantona.