BiH
618

Školovanje na drugačiji način: Najbolja maturantica Srednje mješovite škole dobila stalni posao

Piše: E. F.
Potpisivanje ugovora o radu (Foto: Fena)
Direktor klasa čestita maturantici (Foto: Fena)
Najuspješnija maturantica Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti iz Sarajeva Arnela Hrustan danas je s direktorom kompanije Klas Rusmirom Hrvićem potpisala Ugovor o radu i to neposredno nakon što je pred školskom komisijom odbranila svoj odličan maturski rad.

Rezultat je ovo dugogodišnje saradnje Klasa i uprave ove škole koja je današnjim uručenjem ugovora maturantici i dodatno proširena.

Arnela Hrustan je za Klix.ba istakla kako je izuzetno zahvalna što je jedino ona izabrana za uposlenicu Klasa.

"Ovo je veliki korak za mene i može biti i motiv drugim učenicima, mlađim generacijama, da se trude, educiraju i rade jer mogu biti sigurni da će to imati rezultate", kazala je Hrustan i istakla kako se uprkos svemu ima namjeru i dalje školovati te da je sigurna da će opravdati povjerenje koje joj je ukazano.

Suad Alić, direktor ove škole, po okončanju ceremonije kazao je da je izuzetno zadovoljan što se direktor Klasa odlučio na ovaj korak kako bi ovoj učenici dao podsticaj i priznanje, ali i podstrek budućim generacijama da mogu računati na pomoć škole.

"U ovom slučaju ne završava se sve podjelom diplome i riječima 'sa srećom'. Želimo da učenici budu svjesni da smo tu za njih i iza njih i da se ove škole uvijek sjete po nečemu lijepom", istakao je Alić.

Foto: Fena
Foto: Fena
Direktor Klasa Rusmir Hrvić također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova kompanija dobila školovani kadar kakav baš ovoj firmi i treba. Naime, ova kompanija je često pod pritiskom osoba koje su završile druge škole i dolaze u Klas da rade, jer ne mogu naći posao u struci.

"Ovo je novi korak, krenuli smo s jednom novom uposlenicom, a primit ćemo i veći broj učenika u budućnosti", naveo je Hrvić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović pohvalio je ideju te je naglasio da je ova srednja škola donijela nešto novo u školski sistem u našoj zemlji.

"Trebali bi se svi ponašati kao direktor ove ustanove, jer nije samo neophodno školovati kadar i zadovoljiti formu, već brinuti o tome gdje će taj kadar raditi. Ova škola je kao lider napravila saradnju sa svim privrednicima Unije poslodavaca KS i na taj način svojim učenicima omogućava formalno školovanje, ali i da se usavršavaju i omoguće sebi egzistenciju u budućnosti. Bilo bi odlično da ova praksa zaživi", rekao je on.

Istakao je da će Vlada u novom sazivu u budućnosti napraviti saradnju prije svega s Klasom kao liderom, a poslije i s ostalim poslodavcima na području Kantona Sarajevo da bi mladi radili u struci i da bi se nezaposlenost počela smanjivati.

Na taj način, kako je istakao, omogućit će da se u budućnosti ne dešava da imamo pogrešnu upisnu politiku i neosposobljene kadrove za rad.