BiH
1

Srebrenica: Škole ne rade, prekinuto vodosnabdijevanje

SRNA
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica je od sinoć bez vode iz gradskog vodovoda jer su zbog zamućenosti Zelenog Jadra i opasnosti da mulj ne uđe u sistem za prečišćavanje vode u cjevovod zavrnuti ventili na vodozahvatu.

Vode za piće nestalo je i u malobrojnim i slabo snabdjevenim trgovačkim radnjama.

Ne rade danas ni škole u ovom mjestu, jer je zbog poplava i oštećenja na putevima koje su izazvale snažne bujice i podivljale rječice Križevica i Zeleni Jadar došlo do prekida saobraćaja na nekim putevima i većina učenika i nastavnika nije mogla doći u školu.

Koordinator poslova Civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić izjavio je Srni da se očekuje uvođenje vanrednog stanja zbog problema koje izazivaju padavine i poplava.

Snažne bujice oštetile su i uništile mnoge lokalne, a posebno makadamske puteve. Voda je nanijela drveće, granje i mulj i začepila mnoge propuste i zapušila mostove.

Rječica Križevica se izlila nizvodno od Srebrenice i na dva mjesta oštetila je regionalni put Srebrenica-Bratunac, pa se na tim dionicama saobraćaj odvija jednom trakom.

Križevica je odnijela nekoliko drvenih mostića i betonski most kod Naselja Žuti most, gdje je poplavila naselje odakle je juče evakuisana stoka iz štala.

Rijeka Zeleni Jadar takođe se izlila i poplavila sjetvene površine i mnoge objekte uz vodotok.

Bujice su pričinile ogromnu sjetvu na putevima i usjevima, ali i na mnogim stambenim i pomoćnim objektima.

Kiša na području ove opštine već tri dana neprekidno pada jakim intenzitetom i, prema podacima ovdašnje meteorološke službe, palo je 78 litara po metru kvadratnom.

Opština je juče angažovala mehanizaciju građevinskih firmi i danonoćno se radi na čišćenju propusta, pojačavanju nasipa, sprečavanju širenja odrona i izlijevanja vode iz korita na kritičnim mjestima.

Sreća je da je Drina na području ove opštine u koritu i da ne prijeti opasnost od njenog izlivanja, rečeno je u Štabu Civilne zaštite.