BiH
30

Škola u prirodi: Mladi iz cijele BiH na Goršić polju kod Goražda

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Prva grupa učesnika ekskurzije u okviru projekta "Škola u prirodi" danas je obišla nekropolu stećaka na Goršić polju u Orahovicama kod Goražda.

Riječ je o učenicima STŠ "Hasib Hadžović" iz Goražda koji su prvi put imali priliku posjetiti lokaciju na kojoj se nalazi najveća nekropola stećaka u ovom dijelu BIH, a prisustvovali su i historijskom satu i zanimljivoj prezentaciji o nacionalnim spomenicima.

"Učenici prvih razreda srednje škole su danas imali priliku da se upoznaju sa historijskim blagom na ovom području, njih oko 100. Proveli smo lijep dan u prirodi. Članovi Udruženja 'Kulturna baština' su pripremili predavanje o lokalitetu Goršić polje jer učenici trebaju znati da je to nacionalni spomenik i budući spomenik svjetske baštine", kazao je Eldin Baljević, predsjednik Udruženja "Kulturna baština".

Mladi su imali priliku čuti o srednjovjekovnim spomenicima, stećcima, oblicima, reljefnim motivima, natpisima...

"Ukazali smo im da se spomenici ne smiju oštetiti, da se njihovo čišćenje radi uz pomoć stručnih ekipa. Bilo je mnogo pitanja i mogu reći da je mladima ovo jako zanimljivo", dodaje Baljević.

Učenicima su ukazali i na činjenicu da je Goršić polje lokalitet po kojem će se Goražde u budućnosti prepoznavati te na važnost spoznaje vrijednosti kojima su okruženi.

Inače, projekt "Škola u prirodi" će obuhvatiti oko 700 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele BIH. Rezultat je to potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekta "Prezentacije nacionalnih spomenika - škola u prirodi Goršić polje", Općine Goražde sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

Mladima je na značaj i vrijednosti nacionalnih spomenika, među kojima je i lokalitet Hrančići - Goršić polje, ukazao i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Vrijednost projekta iznosi 25.000 KM od čega Federalno ministarstvo prostornog uređenja finansira 20.000 KM, a Općina Goražde 5.000 KM.