BiH
116

Škola budućnosti uz tablet računare: Spoj tradicionalnog i modernog načina učenja daje odlične rezultate

Piše: E. S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tradicionalni način učenja iz udžbenika i sistem rada u školi već odavno je prestao biti efikasan. U mnogim evropskim zemljama djeca u školama imaju računare i nastava se u potpunosti realizuje pomoću tehnologije. Učenici u osam osnovnih škola u Kantonu Sarajevo od drugog polugodišta nastavni sadržaj savladavaju pomoću tablet računara.

Posjetili smo OŠ "Sokolje", a profesorica razredne nastave Selma Hamzakadić i učenici trećeg razreda su nam pokazali na koji način im pomažu tablet računari u radu i učenju.

"Časove realizujemo dva puta mjesečno sa učenicima trećeg razreda. S obzirom na to da smo u vremenu kada tehnologija veoma brzo napreduje i starije osobe koriste internet, potpuno je normalno i da se način učenja prilagodi ovom vremenu", rekla nam je profesorica Hamzakadić.

Učenici i dalje koriste udžbenike, ali uz dopunjavanje učenja na internetu. Ovaj način učenja djeci mnogo pomaže, jer im pruža dostupnost informacijama i dopunjavanje osnovnih informacija koje imaju u udžbenicima.

"Djeca samostalno istražuju, samostalno se snalaze. Učitelji su moderatori časa, dajemo im smjernice, postavljamo pitanja, a djeca istražuju, zapisuju taj svoj rad i na kraju se to ocjenjuje. Djeca za 45 minuta mnogo toga urade", ispričala nam je profesorica Hamzakadić.

Dodala je da su djeca na ovakav način radila kući i ranije, ali sada imaju mogućnost to raditi i u školi. Kada nastavni sadržaj pruža mogućnost rada na računarima, onda se to i realizuje na časovima. Profesorica Hamzakadić smatra da se tradicionalni način učenja neće isključivati, ali se nada da će u narednom periodu sva djeca dobiti računare kako bi učenje bilo što efikasnije i kako bi se prilagodili modernom načinu učenja.

Radi se na izradi elektronskih udžbenika koje će koristiti nastavnici, jer je djeci mnogo lakše nešto naučiti kada im se prikaže fotografijom. Interesantno im je i raduju se ovakvom načinu učenja.

Na času su radili temu lične higijene, a na internetu su pronašli definicije, fotografije, zanimljivosti i sve to pretvorili u mali istraživački rad.

"Tablet nam puno pomaže u učenju jer nam daje više informacija. Istražujemo o higijeni. Pronašli smo definiciju i važnost higijene. Naučili smo da je higijena važna za zdravlje", kazao nam je devetogodišnji Jamin Avdić.

Eldina Hodžić je Jaminova drugarica iz razreda. Ona voli časove na kojima koriste tablet i voljela bi da se održavaju češće.

"Danas istražujemo higijenu zuba. I kući učim pomoću računara, tako da nam je super", rekla je Eldina.

"Škola budućnosti" je projekt koji podrazumijeva primjenu sasvim novog koncepta za učenje i podučavanje za učenike četvrtih razreda u osnovnim školama pod nazivom "Okruženje za samoorganizovano učenje" (SOLE- Self Organised Learning Environment), a koji učenicima omogućava sticanje vještina potrebnih u 21. stoljeću.

Pokrenuli su ga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Miscrosoft BiH krajem prošle godine i do sada je dao zadovoljavajuće rezultate.

Koncept nastave podrazumijeva da učenici savladavaju nastavni sadržaj u interakciji s računarom, drugovima i nastavnicima.