Oprostila se legendarna bh. lasta
7

Skokovi sa tornja se vratili u Zenicu

Piše: E. B.
Na zeničke bazene, koje održava JP za upravljanje sportskim objektima, vratila se jedna zaboravljena atrakcija - skokovi u vodu sa tornja.
Husein Hinović uručuje plaketu Tešnjaku (Foto: ZEDA)
Husein Hinović uručuje plaketu Tešnjaku (Foto: ZEDA)
Prvo poslijeratno takmičenje u skokovima u vodu okupilo je 16 skakača, uz još desetak mladića koji su se predstavili u revijalnom dijelu programa, a jedna od legendarnih 'bh. lasta' Mirsad Tešnjak Prco nakon nešto više od tri decenije bavljenja skokovima u vodu oprostio se zvanično od takmičenja.

Pobjednik prvog poslijeratnog takmičenja je Amir Mujić, drugi je bio Almir Čoloman, a treći Sanel Selman, dok je nagradu za najatraktivniji skok zasluženo dobio iskusni Benjamin Beno Lalić. Među skakačima, o kojima će se tek imati šta ćuti, bili su Eldar Tešnjak, Sanel Duvnjak, Haris Delić, Alis Latić, Eldin Krajinović, Izet Šišić, Safet Burdalić, Jasmin Buro, Mustafa Šarić, Denis Kitaunica, Arnes Gadžun, Asim Čolaković i Nermin Terzić.

"Ovo je zaista nešto što je trebalo Zenici i mi ćemo i dlaje nastaviti sa pomaganjem u razvoju svih vodenih sportova. Zaista sam prezadovoljan kako je sve proteklo i do kraja sezone ćemo imati sigurno slične manifestacije", rekao nam je Husejin Hinović, direktor JP za upravljanje sportkim objektima.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
On je Mirsadu Tešnjaku uručio plaketu u ime Sportskog saveza općine Zenica, dok je u ime Lokalnog omladinskog vijeća (LOV) regije Zenica Jasmin Duvnjak uručio plaketu za promociju grada i razvoj vodenih sportova. Prije oproštajnog skoka Mirsad Tešnjak se u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sve skakače u vodu, koji nisu među živima, sa skakaonice bacio u vodu bazena, a onda sa zaštitne ograde desetmetarskog tornja skočio i svoju 'lastu'. Skok je bio savršen i sa tehničkom izvedbom na kojoj bi mu mogla pozavidjeti većina skakača sa ovih prostora.

"Imao sam tremu isto kao kada sam 1979.godine došao prvi put na skokove. Naravno, nije to strah, nego želja da sve prođe kako treba, da se oprostim pred svojim Zeničanima. Vjerujem da će biti puno boljih skakača od mene u Zenici, a želja mi je da ova manifestacija postane tradicionalna", kazao je Tešnjak.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Ovaj skakač je nastupao na gotovo svim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji, Mostar, Đakovica, Banja Luka, Konjic, Travnik, Bihać, Užice i Podgorica... i jedan je od rijetkih prijeratnih skakača sa Starog mosta koji je bio aktivan i 20-ak godina kasnije.

Organizatori su za oko 3.000 prisutnih osim atraktivonog takmičenja u skokovima sa tornja priredili i dobar zabavni program na kojem su nastupile domaće zvijezde Ana Damjanović i Dženita Čolak.