BiH
245

Skijaš Joss Christensen zaplakao kada je vidio kako danas izgledaju olimpijski dijelovi Sarajeva

Piše: M. Nukić
Tim Teton Gravity Researcha kojeg čine Olimpijac sa zlatnom medaljom Joss Christensen, Karl Fostved i Chris Lake iz Amerike, posjetili su Sarajevo i mjesta na kojima su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine. Christensen je skijao na ostacima objekata, skijaške i bob staze, te na drugim mjestima koja su nekada privlačila brojne turiste i sportiste, a danas su ruševine.

Scene iz dokumentarnog filma izgledaju tužno, bude sjetu i uspomene. Čak je i Olimpijac Christensen zaplakao kada je vidio kako su olimpijski dijelovi Sarajeva izgledali 1984. godine, a kako izgledaju danas.

"Došao sam kući iz Sočija prošlog mjeseca i iskusio sam to sve i sada sam došao ovdje. Kada vidite šta se desilo 30 godina kasnije ostanete bez daha", rekao je Christensen.

Za potrebe snimanja dovezli su malo snijega, te zapalili plamen na mjestu gdje gorio prije 30 godina. U kadrovima se smjenjuju slike iz sadašnjosti i prošlosti, bob staza nekada i sada, kao i skijaške staze i drugi objekti.

"Ludo je hodati ovim hotelima, stajati na podiju i pokušati zamisliti kako je izgledalo kada su bile Zimske olimpijske igre", kazao je.

I da, mnogima oči zasuze kada se sjete tih vremena. Sarajevo je bilo centar svijeta portista, svjetskih zvaničnika i medijskih kuća. Manje od osam godina nakon toga, Sarajevo je postalo ponovo centar svijeta, samo su ovaj put iz njega otišle slike razaranja, ubijanja i uništavanja svega što je 1984. godine stvoreno.

Nekadašnji objekti puni sjaja postali su ruševine koje, poput Bosanaca i Hercegovaca, čekaju bolje dane.