BiH
0

"Skidanje je opasno" - kampanja za zaštitu autorskih prava

Asocijacija za zaštitu audiovizuelnih djela (A.P.A.W.), koju su osnovali kinodistributeri i prikazivači Bosne i Hercegovine još 2004. godine, je nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom autorskih prava nad audiovizulenim djelima u filmskoj industriji, kao direktni partner A.P.A.W. Hrvatske i SEED te MPAA, krovne insituticije za zaštitu autorskih prava Američke filmske industrije.

Tokom djelovanja A.P.A.W. je radio na organizovanim antipiratskim aktivnostima sa odgovornim institucijama na entitetskom i državnom nivou, vještačenju za ured tužiteljstva u slučajevima zaplijenjene piratske robe u domenu audiovizulenih djela, aktivno učestvovao u razvijanju novog modernog Zakona o autorskim pravima, koji je usvojen na teritoriji BiH, te sarađivao sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu u lobiranju za implementaciju navedenog zakona kod nadležnih institucija.

Nakon što je predsjednik asocijacije u septembru 2011. godine bio sudionik studijske posjete "International Visitor Leadership Program" Sjedinjenim Državama o temi "Filmska industrija i IPR" krenula je aktivna priprema projekta zaštite autorskog prava, koja je kulminirala institucionalnom podrškom Ambasade SAD-a u Sarajevu putem programa "Democratic Commision" početkom 2013. godine.

Početni dio projekta je medijska kampanja "Skidanje je opasno", koja ima namjeru skrenuti pažnju javnosti, a posebno mlađih generacija korisnika, na štetnost skidanja ilegalnih sadržaja sa torrent internet protokola i to potpuno novim pristupom problematici prilagođenoj osnovnoj ciljnoj populaciji. S obzirom na to da skidanje ilegalnih sadržaja sa torrent protokola donosi direktnu štetu i ogromne gubitke, filmskom, medijskom, muzičkom te softwerskom tržištu u BiH namjera je da se, kao prvi korak rješenja, putem ove medijske kampanje podigne svijest javnosti o problemu te napravi dodatni pritisak na nadležne državne institucije da ubrzaju njegovo rješenje i na taj način pomognu revitalizaciju pogođenih industrija.

Medijska kampanja "Skidanje je opasno" prilagođena je svim kategorijama gledatelja sa dva različita TV spota, a realizacija iste počinje 20. juna u BH multiplexima, na TV i radijskim stanicama te većem broju najposjećenijih web-portala u BiH. Kampanju je podržala i Američka privredna komora, na čijem je promotivnom eventu IPR Media Louncheon, održanom 22. maja, kampanja i prvi put predstavljena javnosti. Ovo je samo prvi korak u nizu aktivnosti koje bi za cilj imale trajno rješenje problema Zakona o zaštiti autorskog prava putem originalnog bosanskog modela, koji je razvio A.P.A.W. i koji se kao takav može implementirati u ostalim zemljama regije. Ovo je posebno važna informacija kada je poznato da je implementacija ovog zakona jedna od obaveza države Bosne i Hercegovine za ulazak u Evropske unije, od koje se također očekuje institucionalna podrška za ovaj projekt.