BiH
0

Ski staza na Blidinju se zatvara zbog dugova?

Sarajevo-x.com
I dok zaljubljenici u prirodu i zimske sporte željno iščekaju zvaničan početak skijaške sezone, loša vijest nam dolazi iz Parka prirode Blidinje, koji ove godine najvjerovatnije neće otvarati ski staze.

Razlog ovome su neizmirene obaveze prema radnicima JK PP Blidinje kao i dugovi prema Elektrodistribuciji. Radnici traže svoja zaslužene plaće, pa su zbog toga pokrenuli i sudski spor protiv JP PP Blidinje.

Prema saznanjima web sajta blidinje.net, ponovo se aktueliziralo pitanje privatizacije staze, pa postoje špekulacije da će se staza uskoro privatizirati i da postoje potencijalni ulagači. Da li će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo istinskih zaljubljenika u ovaj biser prirode, i ovaj put će zavisiti o volji izabranih političara.

Podsjetimo da je ski staza u parku prirode Blidinje odnosno na Risovcu počela je sa radom krajem devedesetih. Kako je odziv skijaša bio je više nego zadovoljavajući, uskoro se pristupilo proširenju staze. U pogon je pušten četverosjed ski lift do 1600 skijaša, te dječji lift kapaciteta 560 djece, jedan od rijetkih na ovim prostorima u to vrijeme, što je upućivalo na svjetlu budućnost ski turizma na Blidinju.

Također, posljednjih deset godina na Blidinju je izgrađeno mnogo objekata, većinom vikendica i apartmana čiji vlasnici tokom zime iznajmljuju mnogobrojnim turistima koji dolaze iz BiH, Hrvatske a i šire.