Organizator Sarajevski sajam opredijelio se tom manifestacijom dati akcent na zdravu i ukusnu hranu, kulinarske vještine, tradicionalne zanate, igre i pjesme, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Centru Skenderija povodom manifestacije.
Direktor Centra Skenderija Suad Džindo istakao je da je ova manifestacija promotivno-prodajnog karaktera i da će okupiti više od 500 učesnika, a u naredna tri dana očekuje se oko 20.000 posjetilaca.
U sklopu manifestacije bit će upriličene prezentacije tradicionalne bh. kuhinje i gastro ponude, tradicionalnih zanata, kulinarskih vještina, tradicionalnih igara i pjesama, prezentacija meda, proizvoda od meda i eko hrane.
Također, bit će održano četvrto međunarodno takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola koje Sarajevski sajam pripređuje u saradnji s Ugostiteljskom i turističkom školom u Sarajevu.
Učestvovat će učenici iz 13 škola, od čega iz BiH sedam, Crne Gora jedna i pet škola iz Makedonije, a takmičit će se u pet disciplina.
Najavljeno je i održavanje tematske rasprave u organizaciji Fakulteta za sport i tjelesni odgoj o ishrani i sportu, kao i stručno-edukativni skup o brendiranju proizvoda i zaštiti geografskog porijekla u organizaciji Agencije za sigurnost hrane.
Trodnevna manifestacija "Skenderija fest" za posjetioce bit će otvorena od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.
Ceremonija svečanog otvaranja je danas sa početkom u 13.30 sati, u okviru koje će biti "Smotra bh. folklora" te prikazan film "Prezentacija turističke zajednice".