BiH
0

Skandalozno trošenje novca za predsjedničko zdanje u RS-u

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS) Milanko Mihajlica smatra da je skandalozan nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o utrošenom novcu za zgradu u kojoj će biti smješten predsjednik RS-a i pokušaj SNSD-a da se ogradi od toga, iako su svi u kabinetu entitetskog predsjednika članovi te stranke.

Mihajlica je kazao da njegova stranka nije iznenađena izvještajem o brojnim nepravilnostima koje su uočene prilikom rekonstrukcije palače predsjednika RS-a, jer to pokazuje da gdje se ljudi iz SNSD-a nađu blizu novca samo je pitanje za koliko će miliona KM biti oštećen budžeta RS-a.

"Skandalozni su nalazi Glavne službe za reviziju koji govore o ponašanju pojedinih visokih funkcionera iz vladajuće strukture i pokušaji da se oni 'operu' kako s tim nemaju ništa", rekao je Mihajlica.

Ponovio je i da je usvajanjem zakona o reformi policije u BiH "grubo prekršen Ustav RS-a, jer je njima predviđeno da će sve zakonodavne i budžetske aktivnosti za sve policijske strukture biti u isključivnoj nadležnosti BiH".

On je na pres-konferenciji kazao da se to "najbolje vidi iz potrebe predsjednika Vlade RS-a i režimskih medija da na sve moguće načine objasne da se, navodno, ne radi o prijenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH i grubom kršenju Ustava RS-a".

Istaknuo je da Milorad Dodik ne može kritički da govori o ranijim rješenjima reforme policije kao da u njima nije učestvovao, podsjetivši da je on prisustvovao u svim razgovorima o toj reformi.

Istakao je da se SNSD i PDP prihvatanjem zakona o reformi policije obavezao i za promjenu Ustava RS-a i Ustava BiH te da je "sada jasno da se pod plaštom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU skriva prava istina o reformi policije".

Predsjednik SRSRS-a je kritikovao vladajuću strukturu RS-a i zbog "prevare i farse" u ranijim tvrdnjama da će izvršiti reviziju privatizacije u RS-u, a posebno u preduzećima koja su privatizirana u posljednje dvije godine.