Za tričavih 55.000 KM
0

Skandalozni bezobrazluk bh. parlamentaraca u Australiji

Sarajevo-x.com
U sedmodnevnu posjetu Australiji prije nekoliko dana otputovala je tročlana delegacija Parlamenta BiH, u kojoj su bili Azra Hadžiahmetović, Ilija Filipović i Milorad Živković. Međutim, iako su predstavljali BiH i iako im je iz budžeta dato 55.000 KM samo za avionske troškove, naši bajni parlamentarci odbili su da se sastanu sa bh. građanima, kao i da kroče u objekte koji su imali bh. predznak.

Delegacija u sastavu Ilija Filipović, predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH, Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Azra Hadžiahmetović, predsjednica Kluba poslanika Stranke za BiH u Parlamentu BiH, tokom sedmodnevne posjete Australiji posjetila je Sydney, Canberru i Melbourne, i imala nekoliko susreta sa parlamentarcima Australije kao i predstavnicima državnih parlamenata New South Walesa i Victorie. Također u zgradi Ambasade BiH u Canberri delegacija je imala prijem i susret sa osobljem ambasade.

Sve u svemu posjeta je bila turističkog karaktera i nasreću sve na račun domaćina, kažu u Vijeću bh. organizacija Australije.

Jedini trošak države BiH za ovu posjetu je avionski prijevoz delegacije koji je koštao sitničavih 50.000 KM, jer gospoda parlamentarci moraju putovati biznis klasom dok su preostalo dvoje članova delegacije, Mirsada Bukarić, šef Sektora za međunarodne odnose i protokol Parlamenta BiH, i savjetnik gospodina Živkovića Igor Bunić, morali putovati ekonomskom klasom. Ako dodamo ovom trošku još dnevnice i ostale dodatke za ovu delegaciju, trošak će se uvećati za još minimalnih desetak hiljada maraka.

Da bi sve bilo ovako uspješno i od velike koristi, kako za državu BiH i njene građane u domovini, a posebno za bh građane koji žive u Australiji, pobrinuli su se opet naši parlamentarci. U programu posjete koju su potvrdili i australski domaćini kao i naša delegacija bila su i dva susreta i foruma otvorenog karaktera sa bh dijasporom u Sydneyu i Melbourneu koje je pripremilo i organizovalo Vijeće bh. organizacija Australije.

'Na prvom takvom forumu u Sydneyu gospodin Milorad Živković iz navodno opravdanih razloga nije prisustvovao te je tako izbjegao susret sa našim ljudima, ali vrhunac bahatosti i ignorisanja ljudi koji bi kao trebali da predstavljaju BiH na najvišem nivou, desio se u Melbourneu kada na susret sa bh.dijasporom stiže samo gospođa Azra Hadžiahmetović, jer predsjednički dvojac se nije udostojio pojaviti niti bilo čime opravdati razlog svog ne pojavljivanja. Kao šlag na tortu, nisu se pojavili ni savjetnik gospodina Živkovića niti otpravnik poslova ambasade BiH Momčilo Vuković koji se izgleda pridružio bojkotu.', kazala je za Sarajevo-x.com Senada Softić-Telalović, predsjednica Vijeća bh. organizacija Australije.

Da li su gospoda Živković i Filipović smatrali da nemaju potrebe ni volje da se sretnu i popričaju sa bh. dijasporom ili su možda bili razočarani što nisu imali ugovorene susrete sa tzv. srpskom ili hrvatskom dijasporom (dijasporama država Srbije i Hrvatske) na čemu su insistirali prije polaska, nije jasno bh. državljanima u Australiji ali jasno je da ovakvo nedolično ponašanje najviših predstavnika države Bosne i Hercegovine zadaje veliki šamar ljudima koji su toliko daleko od domovine i koji još uvijek ne znaju šta će biti s njihovim dvojnim državljanstvom, niti kada će država BiH potpisati barem jedan bilateralni ugovor sa Australijom i time poboljšati njihov status.

Izgleda da je najvažnije našim parlamentarcima da se dobro najedu, napiju i naspavaju u hotelima s pet zvijezdica, a bh. dijaspora nek se brine sama o sebi jer to su i zaslužili kad ih predstavljaju ovakvi Živkovići i Filipovići, s opravdanim ogorčenjem poručuje bh. dijaspora Australije.

Ilustraciji ovakvog ponašanja treba dodati i to da je bahatim parlamentarcima Filipoviću i Živkoviću prije odlaska bilo najvažnije hoće li dobiti prevodioce za hrvatski odnosno srpski jezik, tj. hoće li prevodilac biti Hrvat ili Srbin.

Povrh svega, Vijeće bh. organizacija Australije, iako je u posjedu objekata u koji su uložene desetine miliona dolara, moralo je iznajmiti neutralne prostorije za susrete, koji opet nisu održani.