Provokacija ili ne?
0

Skandal na otvaranju nove Gradske vijećnice u Mostaru

SRNA
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
U Mostaru je danas otvorena nova zgrada Gradske vijećnice, a svečanost je protekla u znaku svojevrsnog skandala jer otvaranju nije prisustvovao niko od predstavnika Bošnjaka, javlja dopisnik Srne.

Članovi Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara sinoć su najavili da neće prisustvovati svečanosti zbog, kako su naveli, postavljanja spomen-obilježja koje sadrži nacionalne i vjerske simbole samo jednog naroda - hrvatskog.

Iz ovog kluba ocjenjuju da je riječ o provokaciji, jer su u krugu vijećnice ubijani logoraši i civili i vršeno "genocidno etničko čišćenje grada od nehrvata s ciljem stvaranja stolnog hrvatskog grada".

''Nemoralno je pravljenje spomen-obilježja u parteru Gradske vijećnice grada Mostara poginulim bojovnicima iz Livna, koji su pali u funkciji ideologije čija se istorija piše u sudnicama Haškog suda'', navode iz Kluba Bošnjaka. 

Oni ističu da je to ''vrhunac licemjerstva gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića koji je tvrdio da se u krugu Vijećnice neće nalaziti spomen-obilježja sa nacionalnim i vjerskim simbolima. 

Vijećnicu su danas presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Slađana Gotovac, jer je izostao predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić iz SDA.

Nakon ceremonije otvaranja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.
Bešlić je izrazio žaljenje zbog nedolaska članova Kluba Bošnjaka na današnje otvaranje nove zgrade gradske vijećnice.

"Vjerujem da nedolazak Bošnjaka neće pokvariti sliku ove prelijepe građevine, koja je kulturno istorijska baština i koja nosi cijeli Mostar iz prošli vremena", rekao je Bešlić i dodao da postavljenim spomen-obilježjem stećkom nikoga nisu htjeli da iritiraju.

 Klub Hrvata u Gradskom vijeću Mostara izrazio je iznenađenje i čuđenje retorikom Kluba Bošnjaka, koje je, kako su saopštili, prepuno uvredljivih izjava na račun spomen-obilježja i poginulih pripadnika hrvatskog naroda. 

Predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara Marko Gilja rekao je da predstavnici hrvatskog naroda nikada nisu izrazili svoje negodovanje na postavljanje spomen-obilježja poginulim iz reda bošnjačkog, srpskog i ostalih naroda.

On kaže da predstavnici hrvatskog naroda nisu negodovali u slučaju nelegalnog postavljanja spomenika na površini u Sjevernom logoru ispred Javnog poduzeća "BH Pošta", koje je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i spomen-obilježja na lokalitetu kod hotela "Ruže" na samom ulazu u staru gradsku jezgru.

Sporni spomenik je prošle sedmice postavilo Udruženje "Zavjet", koje je danas saopštilo da je spomenik na mjestu pogibije osam pripadnika HVO-a podignut 1996. godine, a da je ovih dana samo prikladno obnovljen.   
''Ni 1996. godine, kao ni danas, politika nema veze sa istim, ni tada, a ni danas nismo nikoga pitali za idejno rješenje. Niti ćemo'', naveli su iz ''Zavjeta''. 

Zgrada gradske vijećnice prije rata je bila Treća osnovna škola.