BiH
7

Škaljić: Predloženi zakoni su samo naoko antikoruptivni

FENA
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, uputio je članovima tog doma dopis u kojem navodi da su predloženi zakoni o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, kao i o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji su u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice, samo naoko antikoruptivni set, dok iz mišljenja najviših sudskih instanci proizilazi da, naprotiv, podstiču korupciju.

"Nekim nevladinim agencijama žele se dati ingerencije za koje treba da budu nadležne samo ovlašćene pravosudne agencije", rekao je između ostalog Škaljić, ističući da je u njegov kabinet, iz Visokog sudskog i tužilaškog vijeća BiH i Federalnog tužilaštva proslijeđeno mišljenje s primjedbama u vezi s predloženim zakonima, a on to proslijedio ostalim članovima Predstavničkog doma uoči sutrašnje sjednice.

"Bosna i Hercegovina treba da ima poluge u rukama neovisnog sudstva i tužilaštva i ne može stavljati u podređeni položaj ovlašćene agencije. Treba da ima pravni sistem naslonjen na evropsku stečevinu, a njegovo narušavanje, znači između ostalog zaustavljanje zemlje na evropskom putu", kazao je Škaljić.