SBBBiH
0

Škaljić: Odlučno smo za rekonstrukciju federalne vlasti

FENA
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
"Odlučno smo za rekonstrukciju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine", izjavio je danas u Sarajevu Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH), nakon sastanka Nermina Nikšića, generalnog sekretara Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), s njim.

Njih dvojica su se poslije toga obratili novinarima ne preciziravši kada bi do rekonstrukcije moglo doći ni kada će biti potpisan sporazum novog partnerstva u vlasti FBiH nakon najavljenog sutrašnjeg sastanka čelnika njihovih dviju stranaka te još i Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, za koje je također nedavno rečeno da će biti u novoj parlamentarnoj većini.

Većina je osigurana, rečeno je nakon sastanka, a ona treba da zahtijeva rekonstrukciju Federalne vlade.

Što se tiče čelnika Federacije BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, čiji su potpisi također potrebni u tom procesu, Škaljić kaže da su oni dužni ponašati se u skladu s voljom nove parlamentarne većine.

To je u duhu demokratičnosti cijelog procesa, dodao je.

Nikšić i Škaljić su izjavili da su danas brzo usaglasili principe koji će biti u prioritetu djelovanja buduće nove parlamentarne većine i vlade.

U osnovi, primaran je ekonomski prosperitet, kazali su, a u tom kontekstu projekt Koridora 5-c, ali i putnih pravaca od koridora prema Neumu te od Sarajeva prema Tuzli, Bihaću i Goraždu, što će dovesti do novih zapošljavanja.

Također su kazali da nova vlada treba da ubrza naplatu (neplaćenih) poreza, od čega će se investirati u infrastrukturne projekte FBiH i nova zapošljavanja.

Posebno je danas usaglašena potreba za normama koje će dovesti do jačeg ulaganja investitora u Federaciju i do konsolidacije fiskalnih prilika.

Socijaldemokratska partija BiH je učesnica parlamentarne većine a nakon njenog raskida partnerstva u vlasti BiH sa Strankom demokratske akcije, dogovorila je novo partnerstvo s opozicionim Savezom za bolju budućnost BiH.

Prije dva dana, nakon Nikšićevog sastanka s Marinkom Čavarom, potpredsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH, saopćeno je da će i ta stranka, kao i Hrvatska demokratska zajednica 1990, biti u novoj parlamentarnoj većini Federacije BiH.