Moguće i odgađanje sjednice
6

Škaljić: Moramo voditi računa o zahtjevima vojnika, ali i MMF-a

FENA
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počela je danas oko 11.45 sati i samo što je utvrđeno da ima kvorum za nastavak rada, zatražena je ponovno pauza.

Pauzu od 60 minuta zatražio je Jasenko Selimović, predsjednik Kluba poslanika SDP-a, nakon što je počelo utvrđivanje dnevnog reda današnjeg zasjedanja.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Fehim Škaljić u izjavi za medije pojasnio je šta je bilo na sastanku Kolegija doma i predstavnika boraca koji protestuju pred zgradom Parlamenta.

"Na proširenom Kolegiju obavili smo razgovor s predstavnicima vojnika i sa osiguranjem i skrenuli smo pažnju da vodi računa, odnosno da se pred ljudima koji protestuju ne preduzimaju nepotrebne mjere. Dogovorili smo se da smo čvrsto opredijeljeni da ono što je utvrđeno državnim zakonom u odnosu na ovu boračku kategoriju reguliše u zakonu FBiH. U isto vrijeme moramo biti svjesni činjenice u vezi zahtjeva koje je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF). U tom smislu iskazan je zajednički interes svih koji su učestvovali u ovim razgovorima da se to pitanje mora regulisati i da ne smije doći do ugrožavanja sporazuma Bosne i Hercegovine sa MMF-om", kazao je on.

"U ovom trenutku klubovi poslanika imaju konsultacije i zasijeda Zakonodavno-pravna komisija čija je zadaća da predloži moguća pravna rješenja za ovu situaciju", dodao je izjavio je Škaljić.

Na novinarsko pitanje može li se zbog ovih događanja odgoditi sjednica Zastupničkog doma, Škaljić je odgovorio "hipotetički da, ali u ovom trenutku nemamo takvih saznanja".