BiH
0

Sjeverna Koreja ljuta na Jamesa Bonda

Klix.ba
U najnovijem Bond filmu <i>Die Another Day</i> su poznatog špijuna Jamesa Bonda mučili agenti iz Sjeverne Koreje, međutim, sada je sve iz fikcije prešlo u stvarnost – Sjeverna Koreja je zaista ljuta na Jamesa Bonda. Ljudi iz vlade su se obratili SAD-u sa zahtjevom da se prikazivanje filma <i>Die Another Day</i> obustavi jer "vrijeđa narod Koreje". Po njihovoj tvrdnji, ovaj film, u kojem glume <b>Pierce Brosnan</b> i <b>Halle Berry</b>, "jasno dokazuje" da je SAD "glavni razlog svih katastrofa i nesreća naroda Koreje" i da je "carstvo zla".

U svojoj dvadesetoj pustolovini, Bond pokušava zaustaviti ilegalne prodaje oružja između južnoafričkog krijumčara dijamantima i pukovnika Moona iz Sjeverne Koreje koji planira invaziju prvo na Južnu Koreju, a zatim i na Japan. 007 u filmu također nalazi vremena za seks u budističkom hramu. Sekretarijat je na tu scenu oštro odgovorio i proglasio film "prljavom i prokletom lakrdijom koja je ujedno i kleveta za Sjevernu Koreju i uvreda za njen narod", a SAD je "sjedište koje širi abnormalnost, degenerike, nasilje i sexualnu korupciju".

Sexualna scena u hramu je prouzrokovala primjedbe i od strane Južne Koreje gdje neki protivnici pokušavaju organizovati bojkot prije samog prikazivanja filma.

Odnosi između samog SAD-a i Južne i Sjeverne Koreje nisu baš povoljni. Predsjednik George W. Bush je Sjevernu Koreju nazvao "dijelom osovine zla" zajedno sa Iranom i Irakom, a dodatno tome postoje sumnje o proizvodnji nuklearnog oružja u Pyongyangu. U Južnoj Koreji se anti-američki pokret povećao nakon oslobađanja dvojice američkih vojnika čija su vozila u junu usmrtila dvije korejanske djevojčice.

jamesbond.com