BiH
10

Sjeverin: Otkriveno spomen obilježje za 17 otetih Bošnjaka za čijim se posmrtnim ostacima još traga

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U mjestu Sjeverin, na području Opštine Priboj, u Srbiji danas je otkriveno spomen obilježje za 17 Bošnjaka otetih 22. oktobra 1992. godine.

Radi se o državljanima Srbije koje je grupa pod komandom ratnog zločinca Milana Lukića izvela iz autobusa u mjestu Mioče, te ih nakon višednevnog mučenja u višegradskoj banji "Vilina vlas" ubila na obali Drine. Njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

"Ovo je mala satisfakcija porodicama otetih kada prođu ovom dolinom da mogu ovdje svratiti, proučiti Fatihu svojim najmilijim. Ali, ne samo njima već svim prolaznicima, svim dobronamjernim ljudima koje će ovo mjesto opominjati na ono što se desilo, da se nikada i nikom ne ponovi“, rekao je tokom programa otvaranja spomenika, predsjednik Odbora za njegovu izgradnju, Omer ef Hodžić, koji je u otmici sjeverinskih Bošnjaka ostao bez oca Mede Hodžića.

Žrtve ovog ratnog zločina bili su civili, ugavnom radnici pribojskih preduzeća, koji su pozvani da tog dana preuzmu svoje plate. Među njima je bio i Alija Mandal, čija sestra Bula Đozgić 23 godine traga za istinom.

"Fino je ovo što se uradilo, da se ovdje okupljamo, jer nismo imali mjesto, bilo nam je grozno i zahvalila bih se svima. Ali kad ćemo mi doći do prave istine? Jer boli sve. Roditelji su mi otišli. Na današnji dan mi je otac umro od sikiracije. Svake godine je iščekivao i srce mu je puklo. Ujutro je ustao, stavio je stoki hranu, a uvečer je umro. Majka je umrla. Da je bar bio negdje na ratištu, bio heroj, a ovako ništa. Njegova djeca kako su provela djetinjstvo tragično je i da pričam", objašnjava Bula.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović istiće da "žrtvama otmice u Sjeverinu država nikada nije priznala status civilnih žrtava rata".

Ona vjeruje da će to biti jedna od obaveza države na putu ka EU.

"Evropska komisija je u prošlom izvještaju o napretku Srbije prema EU prvi put pomenula problematični zakonski okvir koji se tiče civilnih žrtava rata i pomenut je taj problem da mnoge žrtve, ne samo sjeverinske već i neke druge žrtve u Srbiji, nisu priznate kao civilne žrtve rata. Čak i ako ne bude postojala neka autentična volja koja je zasnovana na jednom pristojnom odnosu prema građanima Srbija će to morati da uradi zbog svojih međunarodnih obaveza“, istakla je Orlović.

Priznanje statusa porodicama otetih zatražio je i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, koji važnom smatra poruku da zlo više nikada ne smije biti jače od dobra.

"Zlo je realnost i od nastanka čovjeka do dana sudnjega zlo se ne može uništiti. Uvijek će postojati ljudi koji drugima žele zlo. Ali je veoma važno da takvi nikada ne budu jači i brojniji“, naglasio je Zukorlić

Program obilježavanja 23 godišnjice zločina nad Bošnjacima iz Sjeverina završen je bacanjem cvijeća u rijeku Lim, nedaleko od mjesta na kojem su oteti.