BiH
0

Sjekirica trenutno u Švedskoj, u petak putuje u Madrid

NINA
Foto: Index.hr / Večernji list (Sjekirica na fotografiji skroz desno)
Foto: Index.hr / Večernji list (Sjekirica na fotografiji skroz desno)
Sanel Sjekirica, kojeg španske vlasti sumnjiče za sudjelovanje u terorističkim napadima u Madridu, prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza, nalazi se u Švedskoj, a u telefonskom razgovoru koji je obavio s Avazom najavio je svoj odlazak u Madrid u petak, 16. aprila.

"O tome da me traže španske vlasti doznao sam tek prošle subote, odmah sam potražio majku u Španiji, u restoranu u kojem radi, ali ona tamo trenutno nije bila. Vlasnik restorana ispričao mi je o čemu se radi i ja sam odmah na Internetu otvorio stranice španskih novina. Nisam vjerovao što se događa", objasnio je Sjekirica Dnevnom avazu.

Nakon telefonskog razgovora s majkom, koja mu je detaljno objasnila cijeli događaj i razgovora s jednim španskim policajcem, čiji mu je broj dala majka, Sjekirica se, kako piše u Avazu, dogovorio s policijom o tačnom dolasku u Španiju i objašnjenju cijeloga događaja.

"Nemam šta kriti i u petak navečer krenut ću iz Švedske u Madrid. Ponudio sam im da se prijavim švedskoj policiji, ali oni to nisu smatrali potrebnim. Žele da dođem do njih i pojasnim stvari. Kažu da oni ne sumnjaju da sam ja sudjelovao u terorističkom napadu, već da postoji neka veza koju žele provjeriti. Nisu ni spomenuli da u posjedu imaju neku putovnicu na moje ime, kako su tvrdili španski mediji. Dogovorili smo se da me čekaju u Madridu", kazao je Sjekirica u telefonskom razgovoru Avazu.

Natpise u španskim novinama prema kojima je, navodno, viđen u blizini stana u Madridu u kojem su se nakon napada na željezničke stanice krili teroristi i izvršili samoubojstvo aktiviranjem eksploziva Sjekirica je za Avaz negirao to s tvrdnjom da posjeduje dokaze kojim će potvrditi svoju priču.

"Čini mi se da se to dogodilo 23. marta, a ja sam u Švedsku iz Španije došao kod bivše djevojke 17. marta. Neki su čak tvrdili da su me tamo vidjeli kako trčim i da me policija prepoznala, što je apsurdno. Sreća da imam avionsku kartu, karte od voza i autobusa u Švedskoj, koje potvrđuju moju priču", kazao je Sjekirica.

Kako piše Avaz, Sjekirica je cijelo vrijeme razgovora djelovao potpuno mirno i spokojno, te da u razgovoru ni jednog trenutka nije odavao dojam čovjeka koji se nečega boji.

Prvi skeretar i šef konzularnog odjela Ambasede BiH u Stockholmu Željko Grbić razgovarao je sa Sjekiricom koji je potvrdio kako stoji na raspolaganju vlastima.