BiH
0

Odgođena sjednica Vlade Republike Srpske

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Iz Vlade Republike Srpske (RS) najavili su sjednicu za večeras u 22 sata. Ipak, kako je saopšteno, ova sjednica je odgođena za sutra.

Razlog za sjednicu nije naveden u najavi entitetske vlade.

Za pretpostaviti je da je povod za sazivanje sjednice Vlade RS-a zasjedanje Vijeća sigurnosti UN o Rezoluciji o Srebrenici.

Hitno zasijedanje Vlade Srbije zakazao je za večeras i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija danas je odgodilo glasanje o britanskom nacrtu rezolucije koja osuđuje masakr u Srebrenici 1995. godine tokom bosanskog rata kao "zločin genocida" nakon što je Rusija obavijestila članice vijeća da će uložiti veto na njega.

Pristalice rezolucije nadale su se u njeno jednoglasno usvajanje kako bi se obilježila 20. godišnjica pokolja koji su izvršili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zatražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a. Čelnici bosanskih Srba i Srbije, koji imaju bliske vjerske i kulturne veze s Rusijom, lobirali su, međutim, kod ruskog predsjednika Vladimira Putina da glasa "protiv", prenosi novinska agencija Associated Press.

Bosanska ambasadorica u UN-u Mirsada Čolaković izjavila je za AP da je Rusija obavijestila ostale članice vijeća o svojoj namjeri da uloži veto.