BiH
18

Sjednica Vlade KS: Ukinuto Ministarstvo stambene politike KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS u kojem se predlaže promjena naziva i utvrđuje nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša koje se proširuje sa dosadašnjim Ministarstvom stambene politike.

Iz trenutnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša predloženim promjenama bi se izdvojila oblast komunalne privrede te utvrdila nadležnost novog ministarstva - Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture.

Kako je navedeno u obrazloženju predlagača Zakona, Ministarstva pravde i uprave KS, ovakve izmjene su predložene radi lakšeg prevazilaženja problema u funkcionisanju komunalne privrede i teškog finansijskog položaja u kojima se nalaze kantonalna javna komunalna preduzeća. Ukazala se neophodnom potreba da se osnuje posebno Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture koje bi se bavilo upravnim i stručnim poslovima, utvrđenim Ustavom i zakonom, u oblasti komunalne privrede.

Nadalje, ovim izmjenama ukida se Ministarstvo stambene politike, a poslovi iz nadležnosti ovog ministarstva prelaze u nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, smatrajući da se nadležnost u oblasti stambene politike, uključujući i donošenje propisa koji se tiču uređivanja i izgradnje, obnove i rekonstrukcije stambenih objekata i poslovi stambene inspekcije, može nesmetano nastaviti obavljati u sastavu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Konačnu riječ o ovom Prijedlogu zakona imat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada je danas uvtrdila i prema Skupštini uputila i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo čiji je Nacrt u proteklom periodu prošao javnu raspravu.