BiH
5

Sjednica Vlade FBiH počela informacijom o prognozi vremena

FENA
Današnja redovna sjednica Vlade FBiH u Sarajevu počela je informacijom direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Almira Bijedića o prognozi vremena za slijedećih nekoliko dana, od čega zavise aktivnosti na pomoći ugroženim područjima.

Na osnovu prognoze, izdano je upozorenje građanima da se ne zadržavaju u zonama klizišta i neposredno uz vodene tokove.

Dnevnim redom predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Na ovaj način se odredabe Zakona koje se odnose na materiju iz oblasti vojnih evidencija usklađuju s presudom Ustavnog suda FBiH od 11.2.2014. godine.

Ujedno, kroz izmjene i dopune u Zakon su ugrađene inicijative koje su Federalnom ministarstvu pravde dostavili drugi federalni organi uprave.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o nasljeđivanju u FBiH, a jedan od razloga za njegovo donošenje je i taj što je kod nas još na snazi Zakon o nasljeđivanju SRBiH iz 1973. godine. Novi zakon ne znači radikalnu promjenu, već prije usuglašavanje s ustavnim reformama, provedenim procesom pretvorbe i izmjenama drugih propisa.

Članovi Federalne vlade izjasnit će se i o nekoliko prijedloga amandmana i inicijativa za donošenje novih federalnih zakona.

Federalno ministarstvo finansija izvijestit će Vladu o aukciji od 6. maja 2014. godine, na kojoj je Federacija BiH ponudila 2.000 trezorskih zapisa.

Predviđeno je i razmatranje informacija o realizaciji projekta Upravljanja čvrstim otpadom u FBiH, te o potrebi uspostavljanja baze podataka korisnika ustanova socijalne zaštite kojima je osnivač Parlament FBiH: Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Bakovići i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.