BiH
0

Sjednica Vlade FBiH: Na dnevnom redu tehnički uslovi obrazovnih ustanova

Klix.ba
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade FBiH
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH će na sjednici koja je počela u Mostaru izjasniti se o inicijativi Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za usvajanje Zakona o dopuni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji BiH i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Bit će razmatran i Prijedlog uredbe koja propisuje tehničke uslove koje mora zadovoljiti obrazovna ustanova za realizaciju nastavnog plana i programa u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju za obrazovanje učenika, te za doškolovavanje i prekvalifikaciju za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar.

Na prijedlog Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, na dnevni red sjednice uvršten je Prijedlog odluke o izmjeni Programa utroška Kapitalnog transfera Cesta FBiH d.o.o. Sarajevo (sredstva od GSM licence), na osnovu čega bi na Listu odobrenih projekata ušle sanacije cesta u općinama Stolac i Čitluk.

Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade FBiH
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade FBiH

Vlada FBiH će razmatrati i informaciju o zahtjevu Cesta FBiH d.o.o. Sarajevo za osiguranje inicijalnih sredstava za projekte iz Programa "Modernizacija ceste Federacije BiH", kao i inicijativu JP Autoceste Federacije BiH s ciljem zaštite domaćih kompanija koje su bile angažovane kao podizvođači, podugovorači i dobavljači na izgradnji Koridora Vc.

Federalno ministarstvo kulture i sporta predložilo je donošenje četiri odluke o odobravanju izdvajanja budžetskih sredstava radu kulturnih društava Prosvjeta, Preporod, Napredak i La Benevolencija.

Kako je najavljeno, bit će raspravljano o dva izvještaja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije: o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u FBiH za prošlu godinu, te poslovanju rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja Banovići.