BiH
0

Sjednica Vlade FBiH: Izvršenje obveza iz reforme javne uprave

FENA
Federalna vlada usvojila je danas Polugodišnji izvještaj o napretku - praćenje provedbe Revidiranog akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH za razdoblje januar - juni 2012. godine, kao i Operativni plan za implementaciju realiziranih obveza iz ovog plana.

Koordionatora za reformu javne uprave u FBiH i članove nadzornih timova za reformske oblasti, Vlada je zadužila da prate izvršenje obveza, te da o stanju izvršenja na dan 30.11. 2012. godine informiraju rukovoditelje odgovornih nadležnih federalnih institucija i Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH.

Koordionator za reformu zadužen je da do 31.12. 2012. godine podnese Vladi FBiH Izvještaj o stanju provedbe obveza.

Nadležna federalna ministarstva, federalne upravne organizacije i stručne službe dužne su kod izrade programa rada za 2013. godinu unijeti nerealizirane obveze iz Revidiranog akcijskog plana, a Federalni zavod za programiranje razvoja da kod izrade Izvještaja o radu za 2012. godinu posebno obuhvati mjere i aktivnosti koje su poduzete u cilju realizacije ovog plana, u dijelu koji se odnosi na obveze federalnih institucija.

Sekretar Federalne vlade će, zaključeno je danas, radi dogovora o mehanizmima koordinacije poslova koji se odnose na reformu javne uprave, organizirati susret sa sekretarima kantonalnih vlada.

Preporuka općinskim sudovima

U cilju smanjenja broja osuđenih osoba koje čekaju na izvršenje zatvorske kazne, Vlada FBiH će, zaključeno je danas, uputiti preporuku općinskim sudovima u FBiH da počnu u praksi odlučnije primjenjivati alternativne sankcije.

Posebno se to odnosi na sankciju kućnog zatvora s elekronskim nadzorom, za koju je Vlada FBiH osigurala sve potrebne uvjete.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo finansija da razmotre mogućnosti da se novoizgrađeni i rekonstruisani objekti kazneno-popravnih zavoda stave u funkciju, te zadovolje minimalni uvjeti i potrebe za otvaranje novoizgrađenog Odgojno-popravnog doma u Orašju.

U okviru te tačke dnevnog reda, Federalno ministarstvo pravde je, postupajući u skladu sa zaključkom Vlade FBiH od 27.9.2012. godine, dostavilo informaciju o smještajnim kapacitetima kazneno-popravnih zavoda u FBiH i broju osoba osuđenih na izdržavanje zatvorske kazne.

Sistematizacija radnih mjesta

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrano je više pravilnika o unutrašnjoj organizaciji federalnih organa uprave i upravnih organizacija.

Cilj je efikasnija unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta, kao i omogućavanje zapošljavanja onima koji su obrazovanje stekli kroz Bolonjski proces, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sjednica Vlade FBiH završena je u 16 sati.