BiH
6

Sjednica Vijeća ministara BiH: U prvih šest mjeseci ove godine rast ekonomije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana redovna, 86. po redu, sjednica Vijeća ministara na kojoj je, između ostalo, razmatran i dokumentom Ekonomski trendovi za Bosnu i Hercegovinu za period januar – juni 2016. godine.

Vijeće ministara BiH upoznato je s dokumentom Ekonomski trendovi za Bosnu i Hercegovinu za period januar – juni 2016. godine, koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje u kojem se navodi rast BDP-a u BiH od 3,2 posto.
Prvih šest mjeseci 2016. godine u poređenju s istim periodom 2015. godinе karakterizira porast ekonomske aktivnosti od 1,4 posto, rast industrijske proizvodnje od 4,6 posto, rast zaposlenosti od oko 1,8 posto, intenziviranje rasta vanjske trgovine robama, te zaustavljanje pada investicija u drugom tromjesečju ove godine.

BiH I ŠPANIJA OSIGURAVAJU ZAŠTITU TAJNIH PODATAKA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka, koji je usklađen sa standardima i najboljom praksom Evropske unije i NATO-a.
Ovim sporazumom Bosna i Hercegovina i Kraljevina Španija osiguravaju zaštitu tajnih podataka koji se razmjenjuju ili nastaju u procesu saradnje dviju država. Riječ je o podacima koji nose oznaku vrlo tajno, tajno, povjerljivo i interno. Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti.

BOLJA POLICIJSKA SARADNJA BiH I SLOVENIJE

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o policijskoj saradnji, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti.

Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države intenziviraju saradnju radi sprečavanja opasnosti i osiguravanja javne sigurnosti, posebno javnog reda i sigurnosti u saobraćaju, otkrivanja i vođenja istraga o krivičnim djelima organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i ilegalne migracije, kompjuterskog kriminala, nezakonite trgovine opojnih droga, psihotropnih tvari i prekursora, kao i drugih krivičnih djela međunarodnog karaktera.

JAČANJE OPERATIVNIH KAPACITETA POLICIJSKIH TIJELA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju visine troškova školovanja i boravka u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za institucije i organizacije koje se ne finansiraju iz budžeta Bosne i Hercegovine. Donošenjem ove odluke Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova bi u skladu sa svojim mogućnostima mogla osigurati obuku za policijska tijela po važećim planovima i programima, što će ojačati operativne kapacitete policijskih tijela i doprinijeti povećanju ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine.

FINANSIJSKA PODRŠKA OPĆINAMA I NVO-u ZA PROVOĐENJE STRATEGIJE U OBLASTI MIGRACIJE I AZILA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o dodjeli granta vrijednog 150.000,00 KM u 2016. godini za podršku općinama, nevladinim organizacijama i udruženjima za implementaciju Strategije u oblasti migracije i azila 2016. – 2020.
Sredstva iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice bit će usmjerena za realizaciju 10 projekata u oblasti migracije i azila u Bosanskom Petrovcu, Loparama, Laktašima, Ključu, Brodu, Kreševu, Gradačcu, Čelincu, Kladnju i Doboju.

USVOJENA INFORMACIJA O KORIŠTENJU BUDŽETSKE REZERVE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period I - IX 2016. godine, koju će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru. Riječ je o sredstvima u iznosu 1.459.000 KM, od čega je 959.000 KM namijenjeno tekućoj rezervi, a 500.000 KM rezervirano je za sufinansiranje Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine (EYOWF). Od planiranih 1.459.000 KM sredstava tekuće rezerve u prvih devet mjeseci 2016. godine odobreno je ukupno 594.528,40 KM.

SLOBODNE ZONE U BiH EKONOMSKI OPRAVDANE

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o rezultatima poslovanja svih slobodnih zona u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu.

Sve četiri slobodne zone koje su trenutno aktivne u Bosni i Hercegovini zadovoljavaju uvjete ekonomske opravdanosti u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini. Riječ je o slobodnim zonama „Visoko" d.o.o. - Visoko, „Vogošća" d.o.o. - Vogošća, ,,Hercegovina" d.o.o. - Mostar i ,,Holc" d.o.o. - Puračić. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da nastavi praćenje rada slobodnih zona u Bosni i Hercegovini i poduzme sve neophodne aktivnosti radi poštovanja zakonskih odredbi koje utječu na njihov rad.

USKLAĐIVANJE PRAVILNIKA O UNUTRAŠNJOJ ORGANIZACIJI AGENCIJE ZA POLICIJSKU PODRŠKU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za policijsku podršku, koji se usklađuje s Odlukom o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH i Odlukom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije organa uprave BiH. Za provođenje ovog pravilnika osigurana su finansijska sredstva u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.

IMENOVANI PREDSTAVNICI BiH U EURIMAGES FOND

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u EURIMAGES - fond Vijeća Evrope za filmsku koprodukciju, nakon što je dosadašnjim predstavnicima istekao mandat.
Predstavnici Bosne i Hercegovine u EURIMAGES fondu u naredne tri godine bit će Jovan Marjanović, Maja Lasić i Monika Ponjavić. Cilj djelovanja EURIMAGES fonda je prvenstveno kulturološki, a podrška se daje projektima koji reflektiraju raznolike strane evropskog društva, čiji zajednički korijeni predstavljaju dokaz jedne kulture. Podrška EURIMAGES fonda je od velikog značaja za bh. filmske autore i za bosanskohercegovačku filmsku produkciju.