Skupština KS
0

Sjednica sa istim dnevnim redom koji prošle sedmice nije usvojen

FENA
Skupština KS
Skupština KS
U Sarajevu bi danas trebala biti održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa istim dnevnim redom koji prošle sedmice nije usvojen.

I današnja sjednica ima 33 tačke dnevnog reda i zbog obimnosti moguće je da bude nastavljena u četvrtak 6. maja.

Naime, za 28. aprila bila je zakazana sjednica Skupštine KS-a koja je prekinuta na samom početku jer poslanici nisu usvojili dnevni red, a najviše polemike izazvalo je pet prijedloga odluka o dodjeli koncesija.

Kako je tada kazao Fikret Musić, predsjednik Kluba SDP-a u SKS-u, većina radnih tijela izjasnila se da Vlada treba povući s dnevnog reda Odluke o dodjelama koncesija.

Predsjedavajući SKS-a Denis Zvizdić za govornicom je prošle sedmice kazao da je očigledno počela predizborna kampanja te da su u skupštini prisutni novi momenti kojih će, kako je rekao, još biti.

Vlada se tada nije obratila poslanicima, a ni ovaj put nije pristala na skidanja ovih tačaka s dnevnog reda.

U ovih pet prijedloga odluka propisano je da se Odluke o pristupanju dodjeli koncesije, sa pet godina produžavaju na period od 20 godina.

Radi se o sljedećim lokacijama "Rijeka Rača Visojevići" u općini Ilijaš, tri lokacije u općini Ilidža "Zobov Do", "Rapailo" i "Rudnik Vinjage" te na lokaciji "Hadžići" u općini Hadžići.

Osim dodjela koncesija na dnevnom redu je i sporan Prijedlog Amandmana XLIII na Ustav Kantona Sarajevo kojim su obuhvaćene javne funkcije u kantonalnim javnim institucijama (Vlada, Skupština, sudovi, Tužilaštvo i Pravobranilaštvo), na kojim će pripadnici konstitutivnih naroda i grupe ostalih biti proporcionalno zastupljeni.

I protiv ove tačke bili su poslanici SDP-a.

Ako se danas usvoji dnevni red, zastupnici u SKS-u raspravljat će i o Prijedlogu zakona o studentskom organiziranju.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu Kantona Sarajevo.

Zastupnici bi danas trebali raspravljati o Prijedlogu odluke o razrješenju vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo- šume", Dragana Ivanovića, a za imenovanje na ovo mjesto predložen je Savo Došlo.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu za 2009. od kojih su neki izvještaj o radu Vlade, Tužilaštva i Pravobranilaštva Kantona Sarajevo.