BiH
41

Sjednica Predstavničkog doma u znaku sukoba SDS-a i SNSD-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom PSBiH raspravlja o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće sudija i tužilaca u BiH iznose 3.800,00 KM, predsjednika Suda i glavnog tužioca BiH 4.400,00 KM, a šefova odsjeka 4.000,00 KM. Osnovna plaća stručnog osoblja kreće se između 1.200,00 KM i 1.800,00 KM, a plaća direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iznosi 3.800,00 KM.

Poslanik Beriz Belkić podsjetio je da se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na naknade te istakao da je predlagač proširio odluku i na plate.

"Bilo bi najpametnije da predlagač ovo povuče i implementira samo odluku Ustavnog suda", zaključio je.

Poslanik SDA Šefik Džaferović zatražio je prisustvo predstavnika Ministarstva finansija i trezora koji bi poslanicima objasnio fiksne iznose navedene u ovom Prijedlogu zakona.

Inače, čitava današnja sjednica obilježena je konstantnim konfrontacijama poslanika iz SDS-a i SNSD-a o svakoj tački i po svakom pitanju.

Čitava retorika zasniva se na SDS-ovom optuživanju SNSD-a da se boji izbora jer su uništili RS za vrijeme svoje vladavine te da čine sve kako bi odgodili izbore. SNSD je u nekoliko navrata SDS optužio da "rade po nalozima pojedinih ambasada".

U ovim trenucima proglašena je pauza od 15 minuta na zahtjev Kluba SDS-a. Poslanici su sjednicu počeli jutros u 10.00 sati, a u ovim trenucima su tek na osmoj tački dnevnog reda od najavljenih 90.