BiH
0

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana za srijedu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolegij Predstavničkog doma zakazao je za srijedu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je otkazana 26. januara potvrdio je Feni predsjedavajući ovog doma Edin Mušić.

Prošle sedmice, poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) tražili su odgađanje ove sjednice, koji su, po Mušićevim riječima, kao razlog naveli „da nisu mogli učestvovati u radu parlamentarnih radnih tijela zbog svih obaveza koje imaju u stranci vezano za aktuelnu situaciju“ (hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića).

Na dnevnom redu sjednice nalazi se nekoliko federalnih zakona i više odluka, među njima deklaracija kojom poslanik Kasim Mulalić traži da Predstavnički dom izrazi protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada iz Hrvatske (na Trgovskoj gori) uz granicu te zemlje s Bosnom i Hercegovinom.

Po hitnom postupku predloženo je izjašnjavanje o izmjeni Zakona o izvršnom postupku, a u redovnoj proceduri izmjene i dopune Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju te Prijedlog zakona o porezu na dobit.

U nacrtu su najavljene izmjene i dopune Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH i Zakona o arhivskoj građi FBiH

Također, u formi nacrta poslanici će razmatrati i nove zakone o hemikalijama i o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u FBiH.

Predloženo je i izjašnjavanje o Izvještaju o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u FBiH, te davanje saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, te o informaciji o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana „Podveležje“, „Jelovača“ i „Debelo brdo“.