BiH
0

Sjednica predstavničkog doma FBiH završena, najava boračkih protesta i dalje na snazi

FENA
Najava predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH Mehmeda Šišića da će demobilisani borci iz Federacije masovno protetstirati u petak u Sarajevu ako im ne bude osigurana isplata zakonskih prinadležnosti ostala je aktuelna i nakon završetka današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu na kojoj je Šišić zatražio da se nadležni angažiraju na rješavanju ovog problema.

Pošto je već dva mjeseca upitna isplata naknada demobilisanim borcima koje im prema odgovarajućem zakonu pripadaju za vrijeme dok su nezaposleni, Šišić je tražio da parlamentraci danas zatraže, kao privremenu mjeru, da nadležni osiguraju novac za isplatu ovih prinadležnosti za januar, kao i za tekući mjesec. Međutim, poslanici se nisu izjašnjavali o njegovom prijedlogu, a Šišić je nakon toga novinarima u Parlamentu kazao da sutra očekuje razgovore s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem i da će borci sigurno masovno doći u petak u Sarajevo ako im ne bude osigurana isplata tih prinadležnosti.

Poslanici su danas uvažili drugi Šišićev zahtjev, a on se odnosi na dugoročno sistemsko rješavanje pitanja kontinuirane isplate naknada nezaposlenim braniteljima. Obavezali su Federalnu vladu da što je prije moguće predloži izmjene federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Šišić i članovi Saveza koji on vodi smatraju, naime, da upravo izmjenama ovog zakona treba osigurati da dio javnih prihoda koji se slivaju u FBiH osigura novac za redovne mjesečne isplate naknada nezaposlenim borcima.

Poslanici su nakon višesatne rasprave danas pozitivno odgovorili na još jedan borački zahtjev tako što u svoj dnevni red nisu uvrstili prijedlog iz Federalne vlade za izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH. Vlada je, naime, predlagala da novac za isplatu mjesečnih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima bude osiguran iz sredstava nadležnih kantonalnih službi za zapošljavanje i budžeta kantona, a za borce povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt od sredstava iz Federalnog zavoda za zapošljavanje i budžeta FBiH.

S ovim Vladinim prijedlozima ne slaže se Savez demobilisanih boraca jer smatra da kantonalne instance neće moći osigurati potrebni novac za boračke naknade.

Za razliku od Vladinog prijedloga, uz saglasnost Saveza je u dnevni red Predstavničkog doma, i to po hitnom postupku, uvršten prijedlog delegata u federalnom Doma naroda Asima Mekića koji također traži izmjene Zakona o demobilisanim borcima.

Mekić svojim tekstom najavljuje da pravo na penzionisanje po povoljnijim uvjetima, kao na jednu od zakonskih prinadležnosti, mogu dobiti i demobilisani borci kojima za povoljnije penzionisanje nedostaje dio kontinuiranog staža jer su ga izgubili zarobljavanjem u toku rata, naprimjer, ili boravkom u logorima.

Poslanička rasprava o Mekićevom zakonu treba da bude otvorena u sutrašnjem nastavku sjednice Predstavničkog doma.

Poslanike očekuje izjašnjavanje još o nizu zakona i odluka.

Danas im boračke naknade nisu bile jedina tema, pa su razmatrali i odobrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije BiH koji je u parlamentranu proceduru uputila Vlada.

Neadekvatan kvantitativan prikaz unutrašnjih obaveza Federacije BiH i rokovi za njihovo izmirenje, koji se realno ne mogu ispoštovati, opredijelili su Vladu da predloži izmjene Zakona, obrazloženo je u tom tekstu.

Na osnovu prijavljenih potraživanja Komisiji za utvrđivanje i realizaciju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti, Vlada je utvrdila vrijednost potraživanja od 500 miliona KM, umjesto ranijih 900 miliona KM.

Istovremeno, promijenjeni su uvjeti pod kojima će se izmiriti te obaveze pa je početak izdavanja obveznica predviđen najkasnije za 1. novembar ove godine, uz grace period od devet godina i datumom dospijeća najkasnije do 31. decembra 2027. godine.

Na osnovu prijava pristiglih na dva javna poziva za zaposlenike bivšeg Federalnog ministarstva odbrane (FMO) i Vojske Federacije BiH utvrđen je i novi iznos obaveza po osnovu neisplaćenih plata i dodataka u visini od 37,5 miliona KM, umjesto ranijih 31,3 miliona.

Radi donošenja novih sudskih rješenja o izvršenju predviđeno je izmirenje ovih obaveza i tokom ove godine.

Iz istih razloga predloženo je i produženje roka za godinu dana i za izmirenje obaveza prema dobavljačima prijašnjeg FMO-a nastalih u periodu od 1. 4. 1996. do 31. 12. 2002. godine te na temelju verificiranja ovih obaveza od ovlaštene komisije. Utvrđena je njihova visina od 25 miliona KM, umjesto 20 miliona KM, kako je bilo ranije utvrđeno.

Poslanici su danas odobrili i Nacrt programa svog rada za ovu godinu, dok je odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izboru, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Ova, deseta po redu sjednica Predstavničkog doma, bit će nastavljena sutra u 10 sati.