BiH
2

Sjednica Predstavničkog doma BiH počela odavanjem počasti žrtvama poplava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odavanjem počasti žrtvama stradalim u poplavama, jutros je u Sarajevu počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatra Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini.

Bit će razmatran i zahtjev poslanika Denisa Bećirovića (SDPBiH) da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje predložene dopune Krivičnog zakona BiH je potreba za strožijim kažnjavanjem počinilaca krivičnih djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH, razmatraju po hitnom postupku.

Poslanici će se izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije i Mišljenjem Komisije za saobraćaj i komunikacije.

Predloženi zakon predviđa osnivanje radiotelevizijskog kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sistema BiH.

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za prijedlog ovog zakona, a Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH nije podržala njegove principe.

Poslanici će, između ostalog, u prvom čitanju, razmatrati Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.