BiH
0

Sjednica predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH da dostavi izvještaj u vezi s informacijom Amnesty Internationala da je iz BiH izvršena prodaja oružja Iraku.

"Imamo informaciju da je uključeno i Ministarstvo odbrane BiH i da je, prema izjavi ministra Nikole Radovanovića, sve išlo u skladu sa zakonom i propisima, ali će Ministarstvo za svaki slučaj podnijeti informaciju kako bi Predsjedništvo zauzelo stav o tom pitanju", kazao je član Predsjedništva BiH Borislav Paravac na pres-konferenciji, koja je održana danas nakon sjednice Predsjedništva.

Na sjednici je razmatrana i Informacija ekspertnog tima Vijeća ministara BiH u vezi s grupom djece iz Dječijeg doma Bjelave koja su 1992. odvezena u Italiju.

U vezi s tim, prihvaćen je zaključak da Ministarstvo za ljudska prava BiH, u suradnji s drugim bh. institucijama, pokrene postupak revizije ili obnove postupka, u zavisnosti od međunarodnih konvencija koje uređuju tu oblast.

"Kada dobijemo tu informaciju, Predsjedništvo će se odrediti o tome", kazao je Paravac, naglašavajući da su, u odnosu na 1992. godinu, sada okolnosti promijenjene.

Predsjedništvo BiH pozitivnim je ocijenilo rad Centralne banke BiH za prvi kvartal ove godine.

Nakon današnjeg razgovora članova Predsjedništva BiH s državnim ministrom odbrane Nikolom Radovanovićem, najavljen je tematski razgovor o zauzimanju stava i određivanja strukture Oružanih snaga BiH i njihovog rasporeda unutar države.

Od ministra vanjskih poslova BiH zatraženo je da pripremi vanjskopolitički stav Predsjedništva BiH kada je u pitanju odnos u regionu, prije svega na eventualne odluke u Kosovu i informaciju o suradnji s Ruskom Federacijom.

Donesena je Odluka o prihvatanju Sporazuma i određivanju potpisnika za Privremeni ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Misije privremene uprave UN-a na Kosovu (UNMIK).

Razmatran je prijedlog za pomilovanje nekoliko osuđenih osoba. Među zahtjevima za sedam osoba Predsjedništvo se odlučilo na pomilovanje dviju osoba, i to - od tri mjeseca na kazne od četiri i tri i po godine. Odluke su donesene uz komisijsko mišljenje i mišljenje Ministarstva pravde BiH. Predsjedništvo je prvi put donijelo ovakvu odluku po novom zakonu o pomilovanju.

Razmatran je i usvojen Finansijski izvještaj Centralne banke BiH na dan 31. marta ove godine.

Bosna i Hercegovina će predsjedavati Jadransko-jonskom inicijativom za narednu godinu dana, zaključeno je na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.