Predstavnički dom PSBiH
0

Sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

FENA
Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH (ZARID), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, podržala je danas Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Šemsudin Mehmedović je kazao za Fenu da je prihvaćen određeni broj amandmana koji ne remete koncept predloženog teksta zakona.

Veliki broj amandmana uložio je predsjedavajući Komisije poslanik Branko Dokić. Komisija je prihvatila jedan broj njegovih amandmana, a neke od njih je i odbila.

Dokić je kazao za Fenu da će amandmane koji su odbijeni ponovno predložiti na sjednici Predstavničkog doma.

Napominjući da danas, u komisijskom razmatranju, nije podržao predloženi zakon, kazao je da ukoliko neki od njegovih ponovljenih amandmana ne budu prihvaćeni na sjednici Doma neće moći podržati zakon.

„Bojim se da u tom slučaju zakon neće dobiti skupštinsku većinu i mislim da će to biti šteta, da je ovo prilika da dobijemo zakon koji će stvoriti uslove za, ako ništa drugo, znatno snažniju i bolju koordinaciju u okviru aktivnosti za razvoj informacionog društva na cijelom području BiH“, kazao je Dokić.

Po njegovim riječima, Komisija je ovaj put postupila na jedan pomalo neuobičajen način.

„Iz nekih meni neobjašnjivih razloga, mnogi amandmani koje je podržalo Ministarstvo prometa i komunikacija i amandmani koje su oni nešto modifikovali u odnosu na moje izvorne amandmane Komisija je, iz nekih razloga, odbila. Ima mnogo meni nejasnih razloga zbog čega se članovi Komisije nisu opredijelili da prihvate neke amandmane“, kazao je Dokić.