BiH
30

Sjednica i čitanje drame 'Sedam' povodom Dana žena

Fena
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Komisija za jednakopravnost polova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uz podršku Sarajevskog otvorenog centra i Medice iz Zenice danas je upriličila sjednicu i čitanje dokumentarne drame povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.

Sjednici ''Trenutno stanje ljudskih prava žena u FBiH'' prisustvovale su zastupnice i delegatkinje Parlamenta Federacije, ministrice Vlade Federacije te predstavnice parlamenata i institucija države, entiteta i kantona, organizacija civilnog društva, medija, političkih stranaka, međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u BiH.

Zastupnica u Parlamentu FBiH Jasna Duraković-Hadžiomerović novinarima je kazala da se 8. mart treba obilježavati jer je podsjetnik na heroine prošlosti.

Sjednica, navela je, podsjeća da se svi moraju uključiti u tu borbu, žene, ali i muškarci koji su neizostavan dio u toj borbi.

Govoreći o položaju žena u bh. društvu naglasila je da je stanje znatno popravljeno u smislu da se sve veći broj žena aktivno uključuje u političke procese.

Podsjetila je da je 2010. godine u Federalnom parlamentu bilo 17 posto žena, a da je danas procenat porastao na 24 posto.

Iz Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić predstavio je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava žena. On je kazao da u proteklih 12 mjeseci nije ostvaren nikakav značajniji napredak u mnogim oblastima.

Akcent je stavio na sigurne kuće. Istakao je da se na tom polju mora raditi značajnije kako bi se ekonomsko-socijalna prava žena u budućnosti unaprijedila.

Uime Medice Sabiha Husić ukazala je na preživje žrtve seksualnog nasilja i silovanja tokom rata u BiH.

  • Ta osjetljiva kategorija 20 godina poslije potpisanog mira čeka svoja prava. Osnovna prava nisu zadovoljena i prisutni su brojni problemi - navela je Husić.

Nakon tematske sjednice upriličeno je čitanje dokumentarne drame''Sedam''. Radi se o revolucionarnoj drami koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena.

Teške životne priče tih sedam žena i njihova borba predstavljuju izvor inspiracije za borce za ljudska prava širom svijeta.

Zastupnice i zastupnici Predstavničkog doma PFBiH čitajući čitajući tekst ukazali su na problem nasilja nad ženama i neravnopravnost žena.