Ocjena političkih lidera
0

Sjedinjene Američke Države se vratile u BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države "vratile" su se u BiH, ocjena je većine bh. stranačkih lidera koji su danas razgovarali s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom i visokim predstavnikom EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom.

"Dobra vijest je da se Amerika vratila u BiH i balkansku regiju", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ono što je do SAD-a, one će to činiti u saradnji s Evropskom unijom, ali "mi samo moramo pokazati dovoljnu dozu hrabrosti i vodstva da iskoristimo ovu šansu koja nam se danas pružila", rekao je Ljubić.

On smatra da je predstojeći period šansa za BiH koja se ne smije propustiti.

Za predsjednika Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića ovo je bio razgovor kakav je i očekivao.

"Jasna je poruka da će SAD biti prisutne u BiH više nego u prethodnom periodu, da će raditi s Evropskom unijom, te da im je osnovni cilj da BiH uđe u NATO i EU. Evidentno je da je rekao da nema raspada BiH i da nema ukidanja RS-a, znači stvari koje su jasne već duže vremena, ali se očekuje da se naprave reforme", kazao je Ivanić.

Američka administracija je zabrinuta retorikom koja se čuje u BiH u protekle tri godine, a potpredsjednik Biden je govorio o pojačanom angažmanu američke vlade u BiH koji je nazvao "povratkom", prenio je predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

"Vjerovatno je to za neke dobra vijest, a za neke loša", kazao je on.

Čavić je ocijenio da je njegov utisak kako je ovom prilikom manifestirana američka podrška politici Evropske unije u BiH i integracijskim procesima BiH.

"Jasno je svima da svaki egzibicionizam u smislu nasilne centralizacije države ili disolucije države neće podržati ni SAD ni EU. Jasno je poručeno svima da je dejtonski temelj neupitan, ali da su za budućnost države potrebne funkcije da ima toliki kapacitet da bude odgovorna adresa u globalnim političkim, ekonomskim i svim drugim odnosima", rekao je.

Čavić je, međutim, odbacio tvrdnje da je pozvan na ovaj sastanak zbog nečije navodne želje da bude zamjena za premijera RS-a Milorada Dodika.

"To je jedna stupidnost nevjerovatnih razmjera", kazao je.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je ocijenio da je potpredsjednik Biden veoma jasno i precizno iznio poziciju SAD-a i veoma jasno ponovio "da je Amerika tu".

"To je, možda, za neke loša vijest", kazao je.

Lagumdžija je, međutim, naglasio da promjena neće biti dok "ljudi koji su tu ne urade ono što im je posao".

"Svi se slažu da je brzi ulazak u NATO zajednički cilj. O tome da smo svi za EU, to nije tajna. Za mene je prijatno iznenađene da svi žele da što prije uđemo u NATO, a to će sigurno ubrzati put ka EU", rekao je Lagumdžija.

Osnovna je poruka da SAD ostaju fokusirane na pitanja BiH i regiona, rekao je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić.

"Očekuju od nas da mnogo toga uradimo, a oni će biti tu da nam pomognu", kazao je on.

To je prije svega liberalizacija viznog režima, jer, kaže Silajdžić, ti zakoni su u Parlamentu i moraju biti što prije usvojeni.

"Ako ih ne usvojimo, treba sasvim jasno reći ko ih ne usvaja i zbog koga nismo u Evropi", rekao je on.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je jedini bh. političar koga je potpredsjednik Biden javno pohvalio u svom govoru u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tihić je izjavio da je za njega to jedna vrsta satisfakcije zbog svih napada i nerazumijevanja kojima je bio izložen zbog politike dijaloga i kompromisa, za koju je uvjeren da je jedini način za rješavanje problema u BiH.

Upitan da li je ova Bidenova izjava podrška njegovoj ponovnoj kandidaturi za predsjednika SDA sedam dana prije kongresa ove stranke, Tihić je rekao da je to "priznanje za kontinuitet njegovog političkog djelovanja, od aprilskog paketa do prudskog procesa".

Stjecaj je okolnosti da je ta izjava data pred Kongres SDA, smatra Tihić.

Posljednji je pred novinare stao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je, kako se ispostavilo, imao nakon zajedničkog sastanka s drugim liderima poseban sastanak s potpredsjedenikom Bidenom.

"Raduje me njegova podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu, a to znači i RS-u, kako je on rekao, i njegova podrška evropskom putu BiH", kazao je Dodik.

Razgovarano je o funkcioniranju procesa vezanih za priključenje EU, a što se tiče NATO-a stav je jasan - opredjeljenje je da čim se stvore uvjeti i NATO strukture budu spremne da prime BiH nema razloga da BiH ne bude primljena, naveo je on.

Dodik nije posebno govorio o odvojenim razgovorima koje je imao sa Bidenom.

Odgovarajući na pitanje šta misli o Bidenovoj poruci vezano za potrebu jačanja bh. institucija, Dodik je kazao da to nije ništa novo i da su bh. institucije već u značajnoj mjeri ojačane u prošlosti.

"Važno je da se jasno obezbijedi funkcionalnost", kazao je Dodik, dodajući da je on shvatio potpredsjednika da je interes i same Amerike "da niko ne može ovdje da se osjeća nesigurnim".

Nema nijedan stav koji je danas izrečen a da se Dodik s njim ne slaže, a rekao je da potpuno relaksiran ide iz Sarajeva.