BiH
1

Sjećanje na žrtve u prijedorskom logoru Trnopolje

FENA
Stotinjak preživjelih logoraša i članova porodica žrtava, i pored činjenice da im je onemoćeno održavanje komemoracije, okupilo se danas u Trnopolju i odalo počast stradalim u tom prijedorskom logoru.

Na 21. godišnjicu od otvaranja koncentracionog logora Trnopolje podsjetili su na stradanja, ali i izrazili nezadovoljstvo, jer nadležne lokalne vlasti nisu ove godine dozvolile održavanje komemorativnog skupa.

Ponovili su da to predstavlja kršenje prava na sjećanje civilnih žrtava, Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

O tome će obavijestiti domaću javnost, ali i organizacije i instutucije koje su nadležne za praćenje poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je uprava Udruženja logoraša “Kozarac” u utorak, 21. maja, posjetila policijsku stanicu u Prijedoru kako bi blagovremeno najavila skup, zatražena im je dozvola, odnosno saglasnost za održavanje komemoracije i od vlasti u Prijedoru, u čijoj je ingerenciji parcela i prostor oko Društvenog doma u Mjesnoj zajednici Trnopolje.

Istoga dana je kabinetu prijedorskog gradonačelnika proslijeđen zahtjev za saglasnost, ali se u odgovoru gradska uprava proglasila nenadležnom za izdavanje takve vrste saglasnosti.

Za prijavu skupa policiji je već bilo kasno.

Krizni štab Općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje, koji se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor - Banja Luka.

U logoru je bilo na hiljade zatvorenika, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece.

Logor su čuvali naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina.

Nema tačnih podataka koliko je ubijeno logoraša (pretpostavke se kreću u broju većem od 300 osoba), ali je izvjesno da je iz logora 21. augusta izvedeno njih oko 200, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.