BiH
158

Sjećanje na žrtve Škorpiona: Majke uz jecaje položile cvijeće pored breze Srebreničanima

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kada je prvi put 2005. godine prikazan snimak svirepe egzekucije šestero Srebreničana u Trnovu, cijeli svijet je zanijemio. Od tada svake godine na ovaj dan u mjestu Godinske bare bude tišina koju prekidaju samo jecaji majki za svojim sinovima, supruga za muževima, sestara za braćom. Tako je bilo i ove godine.

Kao i prethodnih godina cvijeće su položile uz brezu koja stoji godinama na istom mjestu kao čuvar sjećanja na najstrašniji događaj u modernoj historiji Evrope. Kiša se miješala sa suzama i jecajima jer njihovih najmilijih više nema.

"To su bila stravična ubistva. Oni koji su to uradili treba da stide puta kojim hodaju. Kako bi njima bilo da je njihovu djecu neko mučio, kako bi oni to podnosili? Nadam se da će se opametiti oni koji su podržali agresiju na BiH, oni koji su počinili agresiju na BiH, oni koji su učestvovali u svim zločinima pa i u genocidu i u ovom strašnom zločinu za koji je slika obišla cijeli svijet. Nismo izmislili šta se dogodilo, dokazano je na sudu da su počinjena zlodjela i genocid", rekla je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice". Istakla je da sva djeca trebaju imati pravo na djetinjstvo, mladost koja je nepovratna i na život koji nema cijenu.

"Ja se nemam za koga boriti. Ubili su mi ih samo zato što su se tako zvali. Nisu im oteli oružje već olovke iz ruku. I nisu ubili samo moju djecu", rekla je Subašić.

Već nekoliko godina porodice žrtava ovog stravičnog zločina koji su počinili pripadnici zloglasne jedinice Škorpioni žele obilježiti trajno ovo mjesto. Naišli su na brojne probleme, ali postoji pomak i majke se nadaju da će od sljedeće godine cvijeće polagati na spomen obilježje.

"Kada sam bio prošle godine majka je zaplakala i rekla 'Pa zar opet uz brezu da polažemo cvijeće'. To me je veoma pogodilo i kada sam došao kući oformio sam ekipu i uspostavio kontakt s porodicama. Uradili smo maketu spomenika, ali došlo je do problema. Ljudi koji su nam rekli da će dati plac sada otežu, ali danas nam je prišao čovjek i rekao da će nam da ti plac koji se nalazi odmah preko puta. Sada ćemo tražiti potrebne dozvole i cilj nam je da se postavi spomenik na kojem piše riječ genocid, ali rekli su nam da to neće dozvoliti", rekao je Omer Delić koji je preživio rat u Srebrenici i sada živi u Švicarskoj.

Porodice su položile cvijeće i proučila jasin za Azmira Alisaophića koji je imao nepunih 16 godina, Safeta Fejzića koji je imao 17 godina, Dinu Salihovića koji je napunio 18 godina, Jusu Delića - 25, Smaila Ibrahimovića - 35 i Sadika Salkića koji je imao 36 godina.