BiH
813

UZNEMIRUJUĆE / Sjećanje na žrtve Škorpiona: Dan kada je cijeli svijet spoznao užase Srebrenice

Piše: F. V.
Šestorica Srebreničana čije smaknuće je u Godinskim barama kod Trnova vidio cijeli svijet i donekle tek tada shvatio sav užas genocida nad 8.000 dječaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti u spomenutom gradu, ubijeni su na današnji dan prije tačno 19. godina.

Safeta Fejzića (17), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18), Jusu Delića (25) i Azmira Alispahića (16), koji je nepunih dva mjeseca ranije na Kapiji u Tuzli izgubio brata Admira, likvidirali su pripadnici zloglasnih Škorpiona koje je predvodio Slobodan Medić Boca.

Medić je, podsjetimo, stradao u saobraćajnoj nesreći u januaru ove godine, zajedno sa suprugom Ljiljanom i 17-godišnjim sinom Držom, koji je kada je poginuo, nažalost, imao isto godina, ili malo više, kao Safet Fejzić i Azmir Alispahić, kojeg će se na 17. juli, najteži dan u njezinom životu, sjetiti neutješna majka Nura.

Azmir je posljednji put viđen kod sela Baljkovica kada je dio kolone, u kojem su se nalazili, bio žestoko granatiran.

U sklopu obilježavanja 19 godina od genocida u Srebrenici, majka Nura će danas, zajedno sa ostalim srebreničkim majkama i udruženjima žrtava, posjetiti stratište u Godinskim barama i učenjem Fatihe odati poštovanje nevinim žrtvama bezumne mržnje. Zajedno sa njima su danas i reporteri Klix.ba.

Video snimak poznat pod nazivom "Škorpioni" je dospio u javnost nakon što je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u junu 2005. godine. Snimak je napravljen na lokaciji Godinske bare udaljenoj oko dva kilometra od Trnova gdje je bila smještena specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, poznata pod imenom "Škorpioni". MUP Srbije je na zahtjev vlade Republike Srpske u junu 1995. godine poslao ovu jedinicu u Trnovo.

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. godine članove jedinice "Škorpioni" koje je koordinirao sigurnosni aparat Srbije. Osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora.

Komandant jedinice "Škorpioni" Slobodan Medić, kao i Branislav Medić osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin. Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin, a pred sudom je rekao da se "najdublje kaje" i tražio pravednu presudu.

Na kanalu YouTube su ranije objavljene snimke egzekucije, odnosno kompletna video kaseta ratnog puta jedinice "Škorpioni". Video kaseta traje više od dva sata, a po mnogima je ključni dokaz o umiješanosti Srbije u agresiju i genocid u BiH.