BiH
0

Sjećanje na žrtve koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Republika Srpska (RS) će odavati počast svim stradalim, u svim ratovima na ovim prostorima, jer želi da bude dio civilizirane zajednice posvećene miru i razvoju, koja s drugima na ovim prostorima živi i radi uz međusobno uvažavanje, rekao je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

On je, u obraćanju prisutnima na skupu u spomen-području Donja Gradina, jednom od stratišta koncentracionog logora Jasenovac, rekao da se mora rehabilitirati istina, ne da bi nekome činili zlo ili se pravila neka nova priča, već da bi se podsjetilo na ono što se desilo.

Da se istina nikada ne zaboravi, poruka je koju su uputile i delegacije Srbije i Izraela, predstavnici SUBNOR-a te drugih udruženja koju su prisustvovali skupu u Donjoj Gradini.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je rekao da su narodi na Balkanu upućeni jedni na druge i mogu opstati i graditi bolju budućnost samo ako među njima ima više tolerancije i saradnje i ako svoje ciljeve ostvaruju poštujući jedni druge.

"Jedino tako nam se prošlost neće vraćati kao bumerang. Kao ljudi moramo da praštamo, ali ne smijemo da dopustimo grijeh zaborava", kazao je Cvetković i dodao da mjesta kao što je Donja Gradina opominju kakvu pustoš iza sebe ostavljaju bolesne ideje i upozoravaju da nikada ne treba da prestanemo da se borimo protiv mržnje, zla i nasilja.

Da se zločini u Jasenovcu neće zaboraviti, kazao je i izraelski ministar turizma Stas Misežnjikov koji je prisustvovao skupu u Donjoj Gradini, gdje postavljana i spomen-ploča stradalim žrtvama čime je označen početak radova na realizaciji programa uređenja tog spomen- područja.

Na području nekadašnjeg koncentracionog logora ?asenovac i njegovog stratišta Donja Gradina danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina.